Algemeen

Afgelasten Stolpersteineceremonie 2020

ALMELO - De op zondag 22 maart jl. geplande Stolpersteineceremonie is als gevolg van de coronacrisis geannuleerd. Wel zijn dit jaar 27 Stolpersteine geplaatst voor slachtoffers van het naziregime. Hiervan waren er tien voor omgekomen verzetsstrijders. Deze zijn in kleine kring, in aanwezigheid van nabestaanden, wel op 22 maart van dit jaar geplaatst.

De werkgroep Stolpersteine had optimistisch als nieuwe datum voor de ceremonie gedacht aan zondag 8 november. Omdat het voorlopig niet mogelijk is de ceremonie coronaproof te organiseren is besloten dit jaar geen Stolpersteineceremonie te houden. Ook in 2021 worden er weer Stolpersteine geplaatst. Indien er dan wel een ceremonie kan worden gehouden, wordt ook aandacht besteed aan de slachtoffers voor wie in 2020 Stolpersteine zijn geplaatst.

 

De werkgroep Stolpersteine Almelo verzorgt de plaatsing van Stolpersteine in Almelo en organiseert de ceremonie. Voor meer informatie over Stolpersteine en het geld doneren voor het plaatsen van Stolpersteine, kunt u contact opnemen met het werkgroeplid Joop Israel, tel. 0546865886 of via het e-mailadres: joopisrael1941@gmail.com. De Stolpersteine (struikelstenen) zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig en liggen verspreid over heel Europa. Het zijn kleine steentjes met een plaatje messing erop. In dat plaatje zijn de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden gestanst. De steentjes liggen in de stoep voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s zijn verdreven, gedeporteerd of vermoord of die tot zelfmoord zijn gedreven.