Algemeen

Almelo beste doorkomststad Roparun

ALMELO - Naast liters frituurvet haalden de Almeloopers zaterdag ook een grote prijs binnen. Ze waren de afgelopen editie de beste doorkomststad van de Roparun. Daarmee winnen de Almeloopers 22.000 euro die ze rechtstreeks mogen besteden aan goede doelen in de palliatieve zorg in de regio. Tweede werd Zutphen en derde Coevorden. 

“We zaten zo vaak zaten ze al heel dichtbij, maar deze keer mag Almelo zich de beste doorkomststad van de Roparun 2022 noemen”, aldus een trotse en blije Philip Dhert van de Almeloopers. “We zijn heel erg blij met deze prijs, die vooral te danken is aan de superinzet van het doorkomstteam van Almelo.” 

Met een afvaardiging van vijf leden waren ze naar Rotterdam afgereisd om daar in het Luxor theater de eer en de hoogste prijs binnen te halen. Het geld zal worden besteed aan het inrichten van een hospice, middelen en opleidingsmogelijkheden binnen de oncologie.

Ook het Alma Inloopershuis in het ZGT is mede tot stand gekomen dankzij de Almeloopers.

Gezellige doorkomststad

Voor de dertiende keer namen de Almelose hardlopers, samen met de hele ploeg van chauffeurs, fysiotherapeuten, masseurs en mensen voor de catering, in het pinksterweekend deel aan de Roparun. Normaal wordt er gestart in Parijs of Hamburg. Vanwege corona werd er alleen in Nederland gelopen. Ruim zesduizend hardlopers, waaronder teams uit Overijssel, liepen in twee dagen door Nederland. De start was in Enschede en Almelo was een van de doorkomststeden waar comités de deelnemers een warm welkom verzorgden. Alle deelnemende teams mochten een stem uitbrengen. Almelo ontving de meeste voor de meest gezellige doorkomststad.

De Almeloopers hebben op hun social media een oproep geplaatst. Individuen en organisaties die een plan, een doel of een project hebben dat te maken heeft met palliatieve zorg en hier financiering voor kunnen gebruiken, mogen mailen naar stichting@almeloopers.nl.

Vele acties

Geld inzamelen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker is waar het om draait. Niet alleen in het pinksterweekend zijn de Almeloopers actief. Naast de Roparun houden ze het hele jaar door acties om geld in te zamelen voor palliatieve zorg. Door het jaar heen houden ze ook acties en collecteren ze om zo geld in te zamelen. Zo is er in het voorjaar vaak een huis-aan-huis collecte en werd vorige week frituurvet ingezameld. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de Almeloopers. De opbrengst van de actie is nog niet bekend. Vorig jaar was het resultaat ruim tweeduizend liter.

Het initiatief voor het ophalen van frituurvet is in 2013 is gestart door Dominic Belksma en is in 2019 is voortgezet door de Almeloopers. Ze zamelen gebruikte frituurolie in en verkopen dit door aan een recyclebedrijf. De opbrengsten worden volledig gedoneerd aan de Roparun. Op deze manier worden twee doelen ondersteund: de gebruikte frituurolie wordt op een milieuvriendelijke wijze verwerkt en het goede doel van de Roparun wordt weer ondersteund.