Algemeen

Almelo’s concert blueslegende op cd ‘Blues on Dutch Ground’
Juweeltje dankzij Bock&Blues organisator Robert Slim

ALMELO - Robert Slim, de man achter het Almelose Bock&Blues festival kan weer wat afstrepen van zijn bucketlist. Onlangs heeft hij zijn eerste cd met bluesmuziek op de markt gebracht. “Nee, ik speel zelf niet. Dat laat ik graag aan anderen over”, zegt hij lachend.

Met het glimmende schijfje is het akoestische live optreden dat de Amerikaanse blueslegende Wallace Coleman te horen, dat hij in 2019 gaf in de voormalige Kolkschool in Almelo. Op het toenmalige podium van Paco Plumtrek speelde de mondharmonicaspeler samen met Jody Getz en Hein ‘Little Boogie Boy’ Meijer op lead guitar. “Dat was echt een schitterend concert. We hebben op het laatste moment besloten om er geluidsopnames van te maken. Het is echt een juweeltje geworden”, zegt Slim trots. “De muziek, de artiest, de gekozen nummers. Dat we zo iets legendarisch hebben mogen opnemen, fantastisch.”

Robert tourt al jaren met Amerikaanse blues artiesten rond, die in de jaren ’50 en ’60 grote artiesten waren. Zij spelen traditionele blues. “Ik geef ze de kans om nog eens terug te komen op het podium”, geeft hij aan. “Het is niet om een comeback te maken. Het is in een setting die wat kneuterig is. Ik haal de artiesten namelijk zelf op van Schiphol en ik rijd ze zelf rond door Nederland.”

Zo ook drie jaar geleden met Wallace. “Ik wilde hem voor een paar concerten naar Nederland halen. Hij was al dik in de tachtig, dus we moesten wel rust in het schema inbouwen.” Samen met zijn vrouw is Wallace overgevlogen. Hij speelde op Southern Bluesnight in Heerlen, Banana Peel Blues club in België, een bluesclub in Petershagen (Duitsland) en in Paco Plumtrek in Almelo. “Een akoestisch concert met echte luistermuziek”, blikt Robert terug. “We hadden de zaal wel drie tot vier keer uit kunnen verkopen, maar we hadden maar één avond.”

De bedoeling was dat Wallace een optreden zou verzorgen samen met Hein ‘Little Boogie Boy’ Meijer. De middag van het concert werd besloten dat Jody Getz aan zou sluiten. De gitaar van Arnaldo Lopez werd geleend om op te spelen. “Om drie uur was de ontmoeting, ’s avonds stond er een trio dat los ging alsof ze al jaren met elkaar spelen. Het was echt iets unieks wat hier gebeurde op het podium van Henk Lammers.”

Arnaldo Lopez vroeg of hij het concert op mocht nemen. “Twee weken later kwam hij bij me met de geluidsopname. Hoe dat klonk… We hebben het doorgestuurd naar Amerika en iedereen was enorm enthousiast. En toen was de vraag ‘wat gaan we er mee doen?’ We waren het er allemaal over eens dat wanner we er niets mee zouden doen dat zonde is.”

De originele bestanden werden naar Amerika gestuurd. Nummers werden geselecteerd. En toen was het wekenlang stil. “Er was wat discussie over welke nummers er op de cd moesten verschijnen.” Wallace paste een paar technische toepassingen toe, die op de achtergrond werden ingemengd. Vorig jaar zomer kwam de file terug naar Nederland en kon de mastertape worden gemaakt. De gekozen nummers werden aangevuld met drie nummers die gedurende de tour werden opgenomen in de Uncle Larson studio Witnesses of Words in Den Haag.

Van de cd zijn er driehonderd gedrukt, waarvan er inmiddels zo’n honderd zijn verkocht in onder andere Nederland, Amerika, Frankrijk en Spanje. De cd is voor 15 euro, inclusief verzendkosten, te bestellen door een mail te sturen naar bockenblues@gmail.com. “Het is echt een juweeltje geworden. Dat we zo iets legendarisch hebben mogen opnemen, fantastisch!”

Gratis bluesfestival

De cd is tevens mooie promotie voor de derde editie van het Bock&Blues festival, dat 14 oktober plaatsvindt. De eerste naam is al bevestigd: Ray Fuller en the house rocks komt naar Almelo.

“Op den duur willen we graag naar een bockbierevenement van meerdere dagen. Maar met het hele coronagebeuren en de onzekerheid er omheen houden we het festival nu nog zoals het is. De hele avond gratis bluesmuziek met de beste muzikanten.”