Algemeen

Almelose basisscholen houden Koningsspelen op eigen schoolplein

ALMELO - Het was maandag een beetje koud en fris, maar er werd volop gespeeld op het schoolplein van de St. Egbertusschool en SBO de Welle. Zij zijn de eerste van de 25 Almelose basisscholen waar Sportbedrijf Almelo de Koningsspelen op het plein of een grasveld ernaast houdt. “Fijn dat we weer wat voor de kinderen kunnen doen”, zegt Sander ten Tusscher. “Tijdens dit sportieve evenement brengen we meer dan vijfduizend kinderen in beweging.”

De Koningsspelen worden jaarlijks op alle basisscholen in Nederland gehouden en bestaat uit verschillende sportieve uitdagingen. Traditiegetrouw wordt het sportieve oranjefeest zingend en dansend gestart met een lied van Kinderen voor Kinderen. De titel van het lied is ‘Zij aan zij’ en sluit naadloos aan op het thema van de Koningsspelen, dat dit jaar IK+JIJ=WIJ is. ODIN ‘92 heeft ervoor gezorgd dat alle kinderen alvast konden oefenen.

Sportbedrijf Almelo zou zijn naam geen eer aandoen als de medewerkers er niet alles aan zouden doen om de Almelose jeugd toch in beweging te krijgen. “De vorm is dit jaar wel iets aangepast”, geeft Sander aan. “Tot vorig jaar hadden we de activiteiten op vier locaties. Door corona hebben we vorig jaar op het laatste moment nog een online editie gehouden met challenges gehouden. Dit jaar dus bij elke basisschool een eigen Koningsspelen, met op sommige plekken stormbanen. De kinderen kwamen vanmorgen gillend van spanning en plezier het schoolplein op. Super leuk om te zien dat de kinderen zo enthousiast zijn.”

En dat lukt alleen door nauwe samenwerking met studenten van het ROC van Twente. “De organisatie lijkt kleiner, omdat we voorheen op vier locaties de spelen groots opgezet hadden. Dat was dan alleen voor de groepen 5 tot en met 8. Nu heeft elke school zijn eigen spellen, voor alle kinderen van die school. In feite is de organisatie nu dus groter. Bij elke school krijgen we ondersteuning van twee studenten aan het ROC. Zij hebben samen ook alle draaiboeken gemaakt.”
 In principe wordt hierdoor op elke school een ander programma aangeboden. “De ene school heeft wat meer ruimte, de andere school heeft meer klassen waardoor de activiteiten de hele dag zijn. Van de gemeente hebben we toestemming gekregen om voor De Welle ook gebruik te mogen maken van de ligweide van het Sportpark. Bij enkele andere scholen maken we gebruik van aangrenzende veldjes.”