Algemeen

Almelose Noordikleerlingen herdenken bevrijding concentratiekamp Auschwitz in Münster

ALMELO – Vijf leerlingen van scholengemeenschap Het Noordik hebben de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz 75 jaar geleden in Münster herdacht. De Almelose leerlingen waren uitgenodigd door het Annette-von-Droste-Hülshoff-Gymnasium. Enkele leerlingen van de Duitse middelbare school waren vorig jaar in Almelo. Aniek Rikhof las een gedicht voor tijdens de holocaustherdenking. 

In het kader van het project ‘samen herdenken/gemeinsam erinnern’ reisden de leerlingen met docent Erik Haandrikman af naar onze oosterburen. Het was maandag 75 jaar geleden dat Russische troepen concentratiekamp Auschwitz in Polen bevrijdden. Samen met de Duitse leerlingen werden de slachtoffers van het kamp herdacht. “Zo wilden we laten zien dat zowel de Nederlandse als Duitse jongeren stilstaan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurt”, geeft Haandrikman aan. Daarna werd een tocht door het middeleeuwse centrum gemaakt.

 

Vrienden voor het leven

Tijdens de vierdaagse uitwisseling brachten de leerlingen van Het Noordik ook een bezoek aan villa Ten Hompel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de villa de thuisbasis voor de regionale geüniformeerde politie van de legereenheid VI. Hiervandaan werden 20 politie-bataljons in Europa aangestuurd en werd personeel geleverd voor deportaties en als bewaking voor werkkampen. Haandrikman: “Na een bezoek aan de villa gingen zowel de leerlingen van Het Noordik als van het Annette-von-Droste-Hülshoff-Gymnasium met elkaar in gesprek wat goed en verkeerd is. Ik durf zeker te zeggen dat er in deze dagen goede vriendschappen zijn ontstaan.”

 

Schokkende beelden

Hoewel de vijf jongeren donderdag weer terugkeerden naar Almelo, keerden er drie samen met Haandrikman vrijdag weer terug. “Nadat ons programma al gepland was, werd bekendgemaakt dat vrijdags een tentoonstelling over de holocaust zou worden geopend in de Bezirksregierung”, geeft de docent Duits aan. “Echt een indrukwekkende tentoonstelling met veel beeldmateriaal. Schokkend om te zien. Joden werden het huis uit gezet en de volgende dag haalden buren het huis al leeg. Of een joods meisje die wat had met een Duitse jongen. Ze werden beiden kaalgeschoren en moesten zo door het dorp gestuurd. Een van onze leerlingen heeft samen met een Duitse leerling kort het woord gevoerd, om zo kenbaar te maken dat de jeugd ook bezig is met de herdenking van 75 jaar bevrijding. ”

 

Tegenbezoek met stolperstein

De Duitse jongeren komen in maart naar Almelo. Op zondag 22 maart is er in het gemeentehuis Almelo een bijeenkomst over Stolpersteine. Stolpersteine zijn gedenktekens die aangebracht zijn voor de huizen van mensen die door de nazi’s weggevoerd zijn. Op de stenen zijn in een messingplaatje naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum en plaats van overlijden van het slachtoffer gestanst.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig komt deze dag naar Enschede, Hengelo en Almelo om deze speciale gedenkstenen te leggen. Twee leerlingen van Het Noordik gaan 25 namen voorlezen van Almelose slachtoffers, die met een stolpersteine worden herdacht.

Haandrikman: “Als school adopteren we een stolperstein. We zullen die dag symbolisch een ‘struikelsteen’ overhandigd krijden. Zondag 3 mei komen de Duitse jongeren bij ons, als tegenbezoek.” De leerlingen krijgen dan gezamenlijk op 4 mei een rondleiding op de joodse begraafplaats aan de Boddenstraat. Daarna zal de Stolpersteine, voor Hirsch Adler, worden geplaatst aan de Boompjes 14. “Er liggen daar al twee stenen daar”, weet Haandrikman. “In totaal zijn vanaf dat adres vier mensen afgevoerd naar concentratiekampen.”

Om de uitwisseling met een vrolijke noot af te sluiten, wordt op 5 mei een bevrijdingsfestival bezocht.

 

Aniek Rikhof leest een gedicht voor tijdens de holocaustherdenking.

Noa Lucassen, Anne Kuiper, Anner Kramer, Alexandra Klos en Aniek Rikhof naast de burgemeester van Münster, Markus Lew.