Algemeen

Almelose tiktok-ster Lola Pani is één van de ‘Creators of Tomorrow’

ALMELO - De Almelose tiktok-ster Lola Pani timmert hard aan de weg met haar filmpjes op social media. Haar humor, body positivity en acceptatie is door Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, opgevallen. Mede hierdoor is de Almelose uitgeroepen tot ‘creator of tomorrow’. “Op social media word voornamelijk het perfecte plaatje gedeeld en dat is ook leuk om te zien. Maar daardoor gaan veel mensen twijfelen aan zichzelf. Ik wil een realistisch beeld tonen. Daarom plaats ik ook foto’s & filmpjes van eerlijke beelden of als ik me bijvoorbeeld minder goed voel.”

De mail met de melding dat Lola is gekozen tot ‘Creator of Tomorrow’ kwam wel als een verrassing. “Dat was echt heel bijzonder. Ik kom uit de theaterwereld en daar moet je eerst drie keer een auditie doen voordat je het wordt. Nu staat alles al online, dus een auditie was niet nodig.”

Dagelijkse dingen

Nog enigszins beduusd van haar nieuwe titel als ‘creator of tomorrow’ gaat Lola gewoon weer aan het werk met haar filmpjes. Want het kost de nodige tijd om alle platforms op social media te voorzien van nieuw materiaal. “Het verschilt heel erg per dag hoeveel tijd ik er mee kwijt ben. De ene dag maak ik niets, de andere dag wel tien. Soms moet ik er echt voor gaan zitten, maar soms maak ik ook vlogjes van wat ik dagelijks doe.”

Op haar veertiende begon ze met het posten op Instagram. Echter kreeg ze daar toen geen groot bereik; ze kwam niet verder dan rond de duizend volgers. Totdat een klasgenoot haar 2,5 jaar geleden wees op TikTok. “In korte tijd kreeg ik daar veel meer volgers. Eerst tienduizend, toen dertigduizend. Dat vond ik al heel wat.” De teller staat inmiddels op 320.00 volgers. En de andere platforms zoals Instagram en Facebook groeien mede daardoor ook.

Volledige baan

“De afgelopen twee jaar heb ik veel de tijd genomen om aan de filmpjes te werken. Ik ben afgestudeerd als actrice aan het ROC. Ik was net begonnen met TikTok en toen begon de coronacrisis. Mijn bijbaantje als hostess en de theaterklusjes vielen weg. Ik ben me toen meer gaan richten op het maken van TikToks en ben sindsdien ook workshops gaan geven hoe je een goede TikTok maakt.” Het balletje begon te rollen en grote bedrijven wisten Lola te vinden. “Het begon met een beetje bijverdienen, maar nu is het mijn volledige baan”, zegt Lola. 

De soms grappige filmpjes van Lola spreken jong en oud aan. Interessant voor volgers en grote bedrijven. “Ik probeer veel van mezelf te laten zien, veelal met een grappige twist. Mijn doelgroep is erg divers en inclusief, volwassen vrouwen die me volgen, maar ook mensen van mijn eigen leeftijd en kinderen. Dat vind ik gaaf, dat mijn content voor veel verschillende mensen leuk is om naar te kijken.” 

Steun en acceptatie

En juist dat is wat Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, waarschijnlijk is opgevallen. “Ik denk dat dat er wel mee te maken heeft, ja. Het humoristische, de zelfacceptatie en bodypositivity. Veel mensen zijn onzeker zijn over zichzelf. Ik heb er zelf ook veel mee moeten worstelen.”

Heel af en toe krijgt Lola dan ook nog wel eens een haat comment op een post. “Dat gebeurd bij de meesten die wat op social media plaatsen. Bij sommige anderen schrik ik echt wel van wat zij over zich heen krijgen. Bij mij blijft het bij af en toe een comment van ‘je bent dik’. Die haat comments doen me niks, ik weet dat het een projectie is van hun eigen onzekerheid. Soms zie ik zo’n haatcomment richting mij voorbij komen en daaronder zie ik dan een heleboel comments van volgers die het dan weer opnemen voor mij. Ze kennen mij niet eens persoonlijk. En dat ze het dan toch zo voor mij opnemen, dat vind ik heel mooi en bijzonder.”

“Deze ondernemers zijn het sprekende voorbeeld van een nieuwe generatie die met creatie voor social media een carrière opbouwen die verder gaat dan de traditionele 9-5 banen. Daarnaast zijn de creators uit deze powerlijst vernieuwend met hun werk”, aldus Meta op haar website. “Met Lola’s inclusieve content draagt ze uit dat mensen goed zijn zoals ze zijn. Zo draagt ze bij aan body positivity en acceptatie. Met haar positieve energie laat Lola de wereld zien hoe belangrijk zelfliefde is.”

Positiviteit

In totaal zijn er tien Nederlandse Creators of Tomorrow uitgeroepen: Isabelle Udo (digitale kunst), Daan van der Lecq (koken), Saber Aidarus (animatie), Thijmen van Gelderen (kamerplanten), Aaron Delucoire (make-up creaties), Boukje Rekker (Photoshop digitale kunst), Lola Pani (body positivity en acceptatie), Lucas Guzman (immersive storytelling) Eva Glasbeek (fashion videografie en artistieke projecten) en Linsey Sijmons (scroll-stopping content).

“Vorige week hebben we elkaar ontmoet, op het kantoor van Meta in Amsterdan. We kenden elkaar nog niet, maar er is wel een klik. Iedereen is heel verschillend; de een maakt filmpjes over planten, de ander alleen over koken. En er is een grafisch ontwerpster, die zelf niet met haar gezicht op social media komt maar echt haar kunst laat zien. Super uiteenlopend dus. We kunnen veel aan elkaar hebben.”

De tien creators krijgen via Meta een geldbedrag voor extra ondersteuning om een succesvolle creator te worden. Ook volgen ze workshops, krijgen ze tips om te groeien en gaan ze naar evenementen, om van elkaar te leren. “Het is voor Meta ook de eerste keer, dus voor hen is het ook nog even kijken hoe ze het aankomende jaar precies invulling gaan geven.