Algemeen

Annet Fokkinga wil weer veilig op pad met rolstoelbus

ALMELO - Tot twee jaar geleden zagen de dagen van Annet Fokkinga er nog heel anders uit. Niet alleen corona gooide roet voor haar in het eten. Ze lijdt aan de spierziekte SMA, waardoor ze in een rolstoel zit. Voor vervoer is ze afhankelijk van een rolstoelbus. Daarom is ze samen met haar dochter een inzameling gestart om een aangepaste, tweedehands bus bij elkaar te sparen. Na twee jaar gebruik is haar oude rolstoelauto nodig aan vervanging toe. “Een paar jaar geleden, toen ik nog geen beademingsmasker nodig had, reisde ik altijd met de taxi of met de trein. Helaas kan dat nu niet meer en ben ik aangewezen op eigen vervoer.” Met het oog op de kans op een coronabesmetting was collectief vervoer sowieso geen optie meer voor Annet. Ze schafte een tweedehands, aangepaste dieselrolstoelauto aan. Maar die is nu al aan vervanging toe. 

De oude rolstoelauto van Annet Fokkinga is niet veilig meer om in te rijden. Met een crowdfundingsactie hoopt ze voldoende geld in te zamelen voor een beter tweedehands exemplaar.

Onveilig vervoer

“De ruimte is te klein voor mijn rolstoel en een verzorger. Omdat de auto oud is maakt hij veel lawaai en gecombineerd met mijn spraakbeperking ben ik hierdoor niet te verstaan voor degene die me moet verzorgen”, geeft Annet aan. Maar bovenal is de auto niet meer veilig. “Door de beperkte ruimte kan ik geen gordel meer om en de lift om me in en uit te rijden is stuk.” Reparatie kost meer dan de auto waard is. “Van de gemeente krijg je wel aanpassingen aan een bus vergoed, maar dan mag de bus niet ouder zijn dan drie jaar. Dan heb je een hele dure aanschaf.” Een tweedehands, aangepast voertuig lijkt de oplossing voor Annet. Maar die kost alsnog 15.000 euro.

Annet kampt al vanaf haar geboorte met de progressieve spierziekte SMA. Haar spieren verslappen daardoor steeds meer. Vooral de laatste drie jaren is ze hard achteruit gegaan. “De ziekte verliep heel geleidelijk. Tot drie jaar terug deed ik alles vanuit mijn rolstoel, ik reed heel Almelo door. Veel mensen herkennen mij ook wel. Nu kunnen mijn spieren mijn borstkast niet meer goed uitzetten. Een kastje helpt me daarbij.” 

Ook op het gebied van zelfstandigheid moest Annet inleveren. Ze is nu afhankelijk van anderen om vervoerd te worden. Of het nu voor een bezoek aan haar ouders, een vriendin in de buurt of een bezoek aan de arts is. “Meestal rijdt mijn dochter me er dan naar toe.”

Een volledig aangepaste rolstoelbus zou Annet een stuk van haar vrijheid en veiligheid teruggeven. En ze heeft er al één op het oog. “Er is een garagebedrijf gespecialiseerd in tweedehands rolstoelauto’s en -bussen. Ik heb er goede ervaringen over gehoord. Ik heb contact met ze opgenomen en daar hebben ze me aangegeven dat je voor 15.000 euro een mooie aangepaste, gebruikte bus hebt.”

Een zorgverleenster, die ook bij een andere persoon met een spierziekte werkt, wees Annet en haar dochter op de mogelijkheid van crowdfunding. “Toen wij samen een keer weggingen met mijn auto, wees ze mij erop dat mijn auto veel te hard geluid maakte. En dat dat ene gezin een groot gedeelte van het bedrag op deze manier bij elkaar heeft gekregen.”

Tegenprestatie

Tot en met eind januari loopt de campagne. Inmiddels hebben ruim tweehonderd mensen gedoneerd en is iets meer dan de helft van het beoogde bedrag binnen. “Ik durf al bijna te hopen op een goede afloop. Het loopt heel goed en ik word blij van alle reacties die ik ontvang. Er ontstaan allerlei leuke initiatieven om mijn campagne ook op een andere manier onder de aandacht te brengen”, zegt Annet. “Maar we zijn er nog niet. Helaas maakt de lockdown het me soms lastig om écht campagne te voeren, maar ik maak er het beste van. De beperking in vrijheid en mobiliteit, die de lockdown met zich meebrengt, laat echter ook direct zien hoe belangrijk het is om je ‘vrij’ te kunnen bewegen. En dat is nu net wat ik met deze campagne (weer) wil bereiken.”

Iedereen die een donatie doet krijgt een door Annet ingesproken ademhalingsoefening voor diepe ontspanning. “Die heb ik een paar jaar geleden zelf ingesproken, toen ik nog geen spraakbeperking had”, zegt de therapeute van praktijk Vlinderwiel. Voor bedrijven die een donatie doen is er meer mogelijk,  zoals speciale programma’s. Geld doneren kan via gofundme.com/f/help-annet-veilig-op-weg