Algemeen

Beste Overijssels bier komt van Zwarte Parochie uit Almelo

ALMELO - Verrast, overweldigd en supertrots is Menno de Braak. Zijn Zwarte Parochie is door de website Biernet.nl verkozen tot de beste brouwerij van Overijssel. “Ik ben echt super blij met dit resultaat en natuurlijk ontzettend dankbaar. De websitestatistieken gingen zaterdag al door het dak. Ik heb al tot drie keer toe de melding gehad dat het skyhigh gaat.” En dat voor een relatief jonge brouwerij.

Menno de Braak brouwt sinds ruim een half jaar zijn Zwarte Parochie bier, dat nu al is bekroond tot beste van Overijssel.

Biernet beoordeelt brouwerijen per provincie op basis van waarderingen die consumenten geven aan bieren op de app Untappd. De geselecteerde brouwerijen moeten minimaal duizend beoordelingen hebben en minimaal voor het beste bier van een brouwerij. De top vijf wordt daarna uitgelicht in een blog. Het beste bier is ‘Heer van Almelo’ van de Zwarte Parochie uit Almelo. “Ik ben supertrots dat ik dit op zo’n korte termijn al heb bereikt”, zegt Menno. “Hiermee hoop ik Almelo nog meer op de kaart te kunnen zetten.”

Enkele weken geleden werd Menno gemaild dat hij was genomineerd voor de eerste plek. “In eerste instantie was ik een beetje sceptisch. Is dit serieus of zeggen ze dit tegen iedereen? Ik heb de mail beantwoord en kreeg al snel een reply met enkele vragen over de brouwerij. Ik had er helemaal niet meer aan gedacht, totdat ik vrijdag het bericht kreeg dat we eerste zijn geworden. Ik was perplex. Zaterdagochtend kreeg ik al de eerste reacties binnen.” Helaas voor hem heeft hij afgelopen weekend niet kunnen brouwen. “Ik ben wel aan het bezorgen geweest en heb een flink aantal klanten voorzien van vers bier. Mijn ronde langs winkels en horeca leverde dit keer extra leuke gesprekken op.”

Jonge brouwerij
Menno startte pas eind 2020 zijn bierbrouwerij. “Thuis brouwde ik al een tijdje, puur als hobby, voor mezelf. Vroeger had Almelo, net als Enschede en Hengelo, een bierbrouwerij. Dat moeten we in Almelo ook weer doen, dacht ik.” Vele liters bier zijn in de gootsteen beland, omdat het brouwsel niet te drinken was. Maar uiteindelijk heeft Menno de smaak te pakken. Hij heeft al verschillende soorten speciaalbier op de markt gebracht: een quadrupel, trippel, blond en IPA. Een witbier is onderweg.
Zijn Parochiebier is nu onder meer verkrijgbaar bij proeflokaal België, café De Stam, ’t Wetshuys en te koop bij slijterij Het Promillage en Speciaalbierhuis. “Ik verkoop het praktisch alleen in Almelo. Het is ook een mooi product om onze stad op de kaart te zetten.”

Groeien naar proeflokaal
Het Almelose biertje wordt niet meer alleen in Almelo geproduceerd. Een a twee keer per maand huurt Menno in Enschede een brouwerij. “Dan kan ik duizend liter brouwen in zes uur. Thuis kan ik twintig tot dertig liter per keer brouwen. Daar red ik het niet meer mee.” Het zijn en blijven voorlopig dus kleine oplages. Maar Menno verzekert dat er momenteel nog genoeg bier van de Zwarte Parochie op voorraad is. “Ik heb geen idee of deze uitslag verandering met zich meeneemt. Ik verwacht wel dat het gaat helpen in de verkoop. Het is een leuke aanleiding voor nog meer eigenaren van restaurantjes en cafés, die nu denken ‘dit bier moeten we ook kunnen schenken’. Die stijging kan ik aan. Wat dat betreft heb ik wel een beetje vooruit gekeken. Op korte termijn voorzie ik geen problemen.”
Mocht het toch storm gaan lopen? “Dan gaan we vaker brouwen. De rek is er nog lang niet uit. Mijn hoop is dat door dit soort acties en waarderingen van bierdrinker de Zwarte Parochie groter kan worden.”
Zijn ultieme doel is namelijk een eigen proeflokaal, het liefst met brouwerij. “Dan is mijn missie geslaagd. Ik wil de mensen speciaalbier laten beleven.”