Algemeen

Bieden op kunstwerken Van Lingen en Huiskens tijdens livestream

ALMELO - Kunstenaars Randy van Lingen en Aschwin Huiskens gaan vrijdag 2 april twee kunstwerken maken tijdens een livestream veiling. De helft van de opbrengst van de actie is bestemd voor cultuurpodium Paco Plumtrek. Stichting Paco Plumtrek wil de voormalige gymzaal op de hoek Zwanenbelt en de Bongerd kopen en opknappen.

Kunstenaars Randy van Lingen en Aschwin Huiskens maken kunst voor de veiling, waarvan de helft van de opbrengst naar Paco Plumtrek gaat. Foto: Rikkert Harink

Twee weken geleden vond de eerste kunstveiling plaats voor Paco Plumtrek. Het schilderij dat kunstenaar Rob Koenders toen tijdens de livestream maakte is verkocht voor 900 euro. Volgens Henk Lammers van Paco Plumtrek was deze editie een groot succes. “We zijn verschillende dingen aan het verzinnen om geld te vergaren. De financiering van de aankoop is rond. De renovatie kost veel meer geld. Daarom gaan we een crowdfunding starten. Het bijzondere aan deze veiling is dat het kunstwerk gemaakt wordt tijdens de veiling. Het doek van Rob Koenders was om 16.00 uur nog wit. Toen we woensdag even online waren om te kijken of alles werkt, werd er al honderd euro geboden. Vrijdags ging in het eerste uur van de veiling het bod naar driehonderd euro. En in het tweede uur ging het als een speer naar negenhonderd euro.”
Cultuurpodium Paco Plumtrek moet op korte termijn vertrekken uit het huidige onderkomen, de voormalige Kolkschool. De Kolkschool is door de gemeente Almelo verkocht aan een projectontwikkelaar Hans Kloosterman. Het pand wordt verbouwd om het geschikt te maken voor zestien appartementen.


“Wij willen graag de gymzaal kopen van Hans Kloosterman. Over het bedrag zijn we het eens. Het zou een ultieme locatie zijn voor Paco Plumtrek, waardoor twee pareltjes voor Almelo behouden kunnen blijven. Alle partijen die hierbij betrokken zijn vragen wij hun uiterste best te doen om de gymzaal te behouden en om te vormen tot kleinschalig cultuurpodium. Veel buren vinden het een mooi gebouwtje en het zou zonde zijn als het gaat verdwijnen. Als wij erin komen met ons cultuurpodium, gaan we ook veel dingen voor de buurt organiseren. We zijn een kleinschalige toevoeging voor de wijk.” Hij denkt hierbij aan akoestische optredens, workshops, themagerichte lezingen en bijvoorbeeld een muziekbingo voor buurtgenoten.


Nieuwe veiling
Voor vrijdag 2 april staat er een nieuwe veiling gepland, waar vanaf 16.00 uur kan worden geboden op de dan nog te maken werken van kunstenaars Aschwin Huiskes en Randy van Lingen. Zij zullen beiden in hun atelier op het Indiëplein het kunstwerk vervaardigen. Randy: “Ik denk dat ik iets ga maken van koper. Op de foto is een beetje een hint te zien van wat ik ga maken. Het wordt wel een viervoeter denk ik. Niet iets heel groots, want dat lukt natuurlijk niet in twee uur. Deze livestream veiling is erg mooi van opzet. De hele culturele wereld zou elkaar moeten steunen in deze zware tijd. Wij helpen Paco Plumtrek met de veiling en Hans Lammers helpt ons.”
Aschwin zal in zijn eigen discipline een kunstwerk vervaardigen. Hij vertelt dat het een werk wordt van gemengde technieken: eerst een collage en daarna zet hij er wat spuitwerk op met sjablonen. “Ik doe graag mee aan deze livestream, er gebeurt namelijk heel weinig door corona. Het cultureel gebeuren staat op een laag pitje en de gemeente Almelo doet er weinig aan. Kijk maar naar het stadsmuseum. Dus ik wil heel graag helpen bij de financiering van Paco Plumtrek.”
Via de facebooksite van cultuurpodium Paco Plumtrek kan er op de werken geboden worden. Om een beeld te krijgen van hun werk, kan voor Randy gekeken worden op surrea.nl en het portfolio van Aschwin is te bekijken via www.aschwinhuiskes.nl.


Petitie
De oude gymzaal dateert uit 1903 en zal een grondige, kostbare renovatie moeten ondergaan. In een petitie wordt daarom om steun gevraagd voor behoud van zowel Paco Plumtrek als de oude gymzaal. “Het podium is de afgelopen 16 jaar onmisbaar gebleken in Almelo: culturele evenementen, bevorderen regionaal talent, optredens van (inter)nationaal bekende artiesten. Alle steun die we kunnen vinden hebben we nodig. En de gemeente kan ons helpen. We zullen echter zo’n duizend stemmen binnen moeten halen, wil dat wat gewicht in de schaal leggen”, geeft Lammers aan. De petitie voor het behoud van het cultuurpodium kan ondertekend worden op podiumpacoplumtrek.petities.nl. Tot nog toe is de oproep door iets meer dan 400 mensen ondertekend.

Meerdere veilingen
Henk Lammers is inmiddels in gesprek met meerdere kunstenaars, om zo elke twee weken een veiling te houden ten behoeve van het cultuurpodium. “We hebben al steun vanuit het hele land, mede doordat artiesten uit het verleden uit binnen- en buitenland komen. Daar zitten ook veel Amsterdamse artiesten bij, dus het zou mooi zijn als het gebeuren hier daar ook wat reuring gaat geven.” Lammers heeft een lijstje met enkele namen van kunstenaars in zijn hoofd die hij wil benaderen voor de veilingen. “Ik wil de lat wel hoog leggen.”
Ook losse donaties zijn welkom. “Iedere euro is er een. En als het straks weer mogelijk is laat ik me uitnodigen om als muzikant liedjes bij mensen in de tuin te komen spelen.”

Zichtbaar blijven
Mocht alles in kannen en kruiken zijn met de voormalige gymzaal, dan is er nog wel een overbruggingstijd voordat Paco Plumtrek erin kan trekken. Voor die periode, van ongeveer een jaar, is Henk Lammers nog op zoek naar een tijdelijke locatie. “Niet voor het organiseren van live muziek”, benadrukt hij, “maar als atelier, opslagruimte en plek van waaruit we onze activiteiten kunnen organiseren. We hebben een enorme hoeveelheid kunstwerken, muziekinstrumenten en apparatuur dat opgeslagen moet worden. Dat zou eventueel een winkelpand mogen zijn, zodat we wel zichtbaar blijven in Almelo.”