Algemeen

Bijenstal bij Erve Peeze biedt kijkje in de wondere wereld van de bij

BORNERBROEK - Op een prachtig stukje natuurgebied aan de Doorbraak, bij de voormalige boerderij Peeze, is zaterdag de bijenstal van ’t Iemenschoer geopend. Een moderne en duurzame stal, waar nieuwe imkers worden opgeleid en de jeugd meer leert over de bij. Wethouder Eugene van Mierlo was zeer complimenteus over wat de leden van de imkersvereniging hebben bewerkstelligd.

De bezoekers worden door middel van een bordje ‘Welkom in de wondere wereld van de bij’ op de deur welkom geheten. Een tekst van Henny Kuiphuis, de draaiende motor achter het project, die twee maanden geleden is overleden. “Hennie heeft veel gedaan in de bemiddeling. Hij heeft de voorwaarden besproken en is bij het proces van bouwen nauw betrokken geweest. De projectgroep kwam met voorstel of hij nog mooie naam had voor bij de stal. Iedere keer als we nu naar binnen gaan, denken aan hem en aan de wondere wereld van de bij”, geeft voorzitter Hans Oude Luttikhuis. Weduwe Marianne Kuiphuis heeft zaterdag het bordje met daarop de boodschap van haar overleden man Henny Kuiphuis onthuld.

 

Bijzondere vormen

Bijna twee jaar geleden werden de eerste stappen gezet voor de nieuwe bijenstal. Al snel kreeg imkersvereniging ’t Lemenschoer groen licht om de bijenstal te bouwen. De projectgroep ging slagvaardig te werk met het ontwerp en om het benodigde geld bij elkaar te halen. “We wilden een stal die duurzamer is. Daarvoor hebben we eerlijk hout gebruikt en heeft het gebouw een groen (sedum) dak. Het is in het landschap ingepast, zodat het opgaat in de omgeving, maar dat je van binnenuit ook een mooi beeld hebt.”

In plaats van de traditionele vorm van twee of meerdere kasten met een dak erboven, is de stal gebouwd in de vorm van de ruit van Almelo. De voorkant van de bijenstal is gesloten met roestvrij stalen platen met gaten in honinggraatvorm. “Juist dat speciale uiterlijk maakt onze stal zo mooi”, zegt Oude Luttikhuis trots.

 

Educatie

In de bijenstaal staan vijf kasten, met bijenvolken die voor educatie geschikt zijn. “We kunnen het hele traject van de bij laten zien van begin tot eind. Je hebt gemiddeld 5 tot 6 volken nodig om in te kunnen kijken. We gaan hier cursisten opleiden en we willen hier ook kinderen wegwijs maken in de bijzondere wereld van de bij. Dat doen we met onze ‘wasdagen’, waar we aan de kinderen uitleggen wat honing en was zijn.”

 

Vereniging ’t Iemenschoer telt zo’n tachtig leden, die bijna allemaal twee a drie kasten in de achtertuin hebben staan. Hans Oude Luttikhuis heeft er een ‘paar’ meer. Hij heeft er meer dan een miljoen, geeft hij aan. De bijen zijn een groot liefhebberij. “Wij imkers tellen geen aantallen, maar in aantal volken. Wereldwijd gaat het niet goed met de bij. Er zijn steeds meer maatregelen waardoor insecten het moeilijk hebben. Er is te weinig biodiversiteit en door het huidige bermbeheer wordt het de bijen niet makkelijker gemaakt. Bijen hebben ook veel te lijden van insecticiden. Elk jaar heb ik heel veel dode bijen voor de kast liggen. Dan blijkt dat er in de buurt weer iemand het onkruid bestrijdt met bijvoorbeeld roundup. Bijen halen vocht vanaf de stenen en gaan zo dus dood.”

 

Door de educatie in de nieuwe bijenstal op het terrein van Erve Peeze hopen de leden van ’t Iemenschoer dat de mensen zich meer bewust worden van de bijen.

 

Foto: Marianne Kuiphuis onthult een bord bij de bijenstal, met daarop de tekst ‘Welkom in de wonder wereld van de bij’.