Algemeen

Bouwvakkers in de dop leren sneller met Virtual Reality bril

ALMELO - Boksen tegen een ontzagwekkende opponent, racen als Verstappen en nog veel meer leuke games. Maar Bouwmensen Twente gaat de geroemde VR-bril als eerste van heel Nederland inzetten voor serieus bouwonderwijs. Het leerprogramma heeft het opleidingsbedrijf zelf ontwikkeld, samen met The Virtual Dutchmen uit Almelo en de Universiteit Utrecht.

Opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente neemt jaarlijks zoveel mogelijk schoolverlaters en zij-instromers in dienst en leidt hen op tot timmerman, metselaar of tegelzetter. Maar Bouwmensen wordt nu al enige jaren geconfronteerd met een stijgend percentage leerlingen dat volledig ‘bouwvreemd’ is. Ze hebben geen bouwprofiel gevolgd op het VMBO en geen enkele ervaring op een bouwplaats.

Fictief fabriceren
Deze ontwikkeling heeft ertoe geleidt om speciaal voor deze groep bouwvreemde leerlingen een nieuwe manier van opleiden te ontwikkelen, zodat ze heel snel leren welke handelingen ze moeten verrichten op de bouw en in welke volgorde. Directeur Herman: “Het is de bedoeling dat onze leerlingen aan de slag gaan bij een aannemer, maar wij bereiden ze in ons opleidingscentrum voor op de praktijk. Tot nu toe moesten ook al die vakvreemde leerlingen gewoon beginnen met een bouwtekening. Als je niets weet van de bouw, snap je geen jota van zo’n papier met daarop een paar strepen. Daarom kostte het veel tijd om deze groep goed te preparen op hun werkzaamheden op de steiger. Nu zetten we ze een VR-bril op het hoofd en staan ze pardoes op een bouwplaats, waar ze kozijnen en deurposten moeten stellen. Appeltje, eitje in dit geval, want het ene na het andere onderdeel licht op, zodat ze precies weten wat ze moeten doen. Iedereen kan het, weten we inmiddels.”

Theorie verduidelijkt
De VR-bril is door Bouwmensen Twente in eigen huis uitgetest met leerlingen. Die vonden het geweldig. Instructeurs Gerjo Smelt en Frank Hulskotte zijn ook dik tevreden. Hulskotte: “Dingen uitleggen aan mensen die helemaal niets weten van de bouw is lastig. Maar door de VR-bril staan ze in een echte bouwwereld, zien ze wat ze moeten doen en snappen ze het gelijk. Het werkt fantastisch. Voor starters, maar ook later in de opleiding, als ze al wel werkervaring hebben, is het een geweldig hulpmiddel. De theorie wordt een stuk begrijpelijker als je ziet wat er bedoeld wordt.”

Het opleidingsbedrijf wil nog veel meer opdrachten ontwikkelen, die de opleiding vergemakkelijken, versnellen en verbeteren. Dat doet Bouwmensen Twente met twee partners: voor de techniek is het Almelose The Virtual Dutchmen in de arm genomen en voor het didactische deel (onderwijsinhoudelijk) participeert de Universiteit Utrecht.

Onderwijs met de VR-bril gaat Bouwmensen Twente introduceren op zijn jaarlijkse open dag op donderdag 16 januari. Schoolverlaters van alle opleidingen en andere geïnteresseerden zijn welkom tussen 14.00 en 20.00 uur in het opleidingscentrum aan de Veldkampsweg 24 in Almelo. Aanmelden is niet nodig.