Algemeen

Burgemeester hoopt op meer rust in het nieuwe jaar

ALMELO - Ondernemers en inwoners hebben zaterdag het glas geheven op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Onder het genot van een hapje, een drankje en vertier hield burgemeester Arjen Gerritsen een toespraak. Hij keek terug op 2022 en sprak de Almeloërs bemoedigend toe: "We hebben grote uitdagingen met elkaar. Uitdagingen die bij ons passen en waarvoor we een stevig fundament hebben in de voor ons zo kenmerkende sterke onderlinge verbondenheid. Wij kunnen samen alles aan!"

Na twee jaar kon men weer samenkomen in het stadhuis. De coronamaatregelen maakten de traditionele bijeenkomst in 2021 en 2022 onmogelijk. Onder het genot van een hapje en een drankje werd elkaar het beste voor 2023 gewenst.

Behoefte aan rust

Burgemeester Gerritsen gaf aan dat 2022 een onrustig jaar was: de oorlog in de Oekraïne, zorgen over het (on)vermogen van de overheid om problemen met vaart aan te pakken, en niet te vergeten de hoge energieprijzen en onbetaalbare prijsstijgingen in het leven van alledag. “Ik ben ervan overtuigd dat de overgrote meerderheid van inwoners in ons land snakt naar rust, naar behoorlijk met elkaar omgaan en naar verantwoordelijke politici die begrijpen dat zonder samenwerking en zonder het zoeken naar gezamenlijke oplossingen, het land niet bestuurd kan worden.” 

Zorgzame, warme stad

De burgervader wilde ook de positieve kanten belichten. “Dat Almelo vluchtelingen uit Oekraïne begin vorig jaar zo ruimhartig opving wordt vaak opvallend genoemd, maar past in het beeld van een zorgzaam Almelo. We bieden ruimte aan mensen die op de vlucht zijn voor geweld en oorlog, vanuit Oekraïne en overal ter wereld. Mensen zonder veilig thuis. Dat zegt iets over de warmte in onze stad.” 

Stille krachten

Daarbij zette hij ook enkele Almeloërs in de spotlights, die de stad net even iets mooier maken door naar anderen om te kijken. Zoals Corrie de Groot, die afgelopen jaar de Beste Buur Bokaal ontving, Only Friends Almelo die sportactiviteiten voor jonge mensen met een handicap, Bram Reinders uit Aadorp die met anderen de dromen van Aadorpers inventariseerde en ze vervatte in een Dorpsambitieplan. Ook ondernemers Marco Schonewille en Menno de Braak werden door burgemeester Gerritsen in zijn nieuwjaarsspeech geroemd om hun initiatief: een stadsbrouwerij, slijterij én proeflokaal in een aan de Grotestraat.

“Warmte van medemenselijkheid is in onze stad bijna vanzelfsprekend, merk ik tijdens verschillende ontmoetingen”, zei Gerritsen. “Almelo kent heel veel inwoners zoals zij. Het zijn de stille krachten in onze buurten en wijken. Het zijn mensen die het normaal vinden wat ze doen en geen aandacht vragen voor de inzet die zij leveren.” 

Investeren in toekomst

Gerritsen gaf aan dat Almelo ook de nodige uitdagingen te wachten staat en dat daarvoor de nodige investeringen zullen worden gedaan. In de Spoorzone, de binnenstad en in verduurzaming van woningen samen met de wooncorporaties. “Zodat wonen ook bij stijgende energielastenen hogere duurzaamheidseisen betaalbaar blijft. Samen werken aan een sterke stad met kansen voor iedereen”, gaf Gerritsen aan. “Ons doel moet zijn dat iedere inwoner meeprofiteert van alle moois dat we als stad en regio realiseren.”