Algemeen

Coen Mulder kan weer op pad dankzij nieuwe accu van Vriendenloterij

ALMELO – Een evenement, een opening, een uitreiking. Het maakt niet uit wat er te doen is in Almelo, als het even kan is Coen Mulder van de partij. Met zijn fotocamera en scootmobiel. Maar de actieradius van de scootmobiel houdt niet over. Vooral in de winter trekt de accu sneller leeg dan in de zomer. En Coen wil niet het risico lopen dat hij ergens onderweg zonder stroom komt te staan. Want dan is hij nog verder van huis. Dankzij de Vriendenloterij krijgt Coen een nieuwe accu.

Coen is al bijna 30 jaar aangewezen op een scootmobiel door jicht en reumatische artrose. “Mijn hele leven ben ik beroepschauffeur geweest, door heel Europa. Ik was nooit thuis. Het weekend duurde tot zondagnacht, dan vertrok ik weer. Dus ik had geen hobby’s want daar had ik nooit tijd voor. Alleen maar rijden. En dan zit je van de ene op de andere dag thuis met reumatische artrose.”

 

Maar een stilzitter is hij niet. Het liefst trekt hij er alle dagen op uit om de mooiste kanten van Almelo op de gevoelige plaat vast te leggen. “Vroeger ging ik vaak vissen, maar op den duur kon ik de hengel niet meer omhoog krijgen. Dankzij het geluksbudget van de gemeente is het fotograferen een uit de hand gelopen hobby geworden”, geeft Coen aan. “Iemand maakte mij attent op het geluksbudget. Toen heb ik zelf actie ondernomen. Ik ben naar MEE gegaan en kwam ervoor in aanmerking. Toen was ik gered. Want sinds die tijd ben ik alle dagen weg om foto's te maken van de natuur, prachtig.”

 

Autodidact

Als eerste inwoner van Almelo kreeg Coen in 2008 het geluksbudget toegewezen; een bescheiden bedrag waarmee hij een hobby kon beginnen. En die hobby, dat werd fotografie. “Eerst wilde ik van het budget een visuitrusting kopen, maar het is een fototoestel geworden. Ik kan ermee de weg op en heb iets te doen. Ik fotografeer alles wat ik tegenkom in de natuur, mooie landschappen of zoals nu paddenstoelen.” Hij trekt er ook graag met zijn vrouw op uit, samen naar de Veluwe. Om daar de natuur in al zijn pracht en schoonheid in de vier seizoenen te fotograferen. “Ik heb het mezelf allemaal geleerd door goed naar anderen te kijken en door te vragen. Je komt onderweg ook veel mensen tegen. Op de Hoge Veluwe staan in de bronstijd wel driehonderd fotografen samen met mij te wachten op de dieren. Dan heb je ook aanspraak.”

 

Eigen website

De vele fotoreportages die Coen maakt, zijn te zien op www.twentsefotosite.nl en op zijn Facebook-pagina. “Er kan niet wat gebeuren, of Coen probeert er met zijn camera bij te zijn.

De fotocamera en de website. Dat is allemaal goed geregeld. Maar de actieradius van de scootmobiel houdt niet over”, weet Gert Mensink van Thuisteam Twente. Coen: “In de zomer haal ik nog een goede 70 kilometer, maar in de winter met de kou ben ik blij als ik de 20 kilometer kan halen. Als ik dan vanaf het Windmolenbroek moet naar de andere kant van de stad, dan red ik dat krap aan. Wanneer mijn vrouw en ik een dagje naar de Veluwe gaan, neem ik ook altijd de lader mee.”

 

Dankbaar

Coen komt geregeld bij Gert Mensink in Het Schuttevaer een bakkie doen en bijkletsen. Hierdoor weet Gert precies hoe belangrijk het fotograferen voor Coen is. En dus ook hoe belangrijk mobiliteit voor de fotograaf is. Samen met Lieneke Bolhuis van de Speelgoedbank kaartte hij de wens voor een grotere accu aan bij de Vriendenloterij. Deze steunt goede doelen, maar denkt ook aan het individu. “En dat individu ben jij vandaag, Coen”, meldde Gert vrijdagochtend vol trots. Na enkele lovende woorden werd een cheque voor een nieuwe accu overhandigd. “Ik heb de accu niet bij me, dat wordt allemaal binnenkort geregeld door Kersten, de hulpmiddelenspecialist. Zij zijn al op de hoogte.” Coen was volledig overrompeld en pinkte een paar tranen van dankbaarheid weg. “Wat ben ik blij daarmee. Zo kan ik er ook in de winter op uit trekken om mooie foto’s te maken van alles wat er in Almelo en ommeland te doen is.”

 

Foto1: Coen Mulder in zijn scootmobiel.

Foto 2: Een overrompelde Coen Mulder met zijn cheque voor een nieuwe scootmobielaccu.