Boxspring slaapcomfort

Algemeen

Coen ten Heggeler vaart opnieuw uit: met doerak naar centrum Vriezenveen of sluis Aadorp

ALMELO – Stil zitten is er bij schipper Coen ten Heggeler niet bij. Het vaarseizoen begint 1 april en ondertussen is hij druk bezig zijn boten, waaronder twee Chinese sampans, klaar te krijgen voor de Almelose wateren. En hoewel hij vorig jaar nog aangaf zijn ‘vloot’ compleet te hebben, is er een nieuwe aanwinst: een doerak, een 680S. “Naast onze vaartochtjes tussen Almelo centrum en de Eilandbrug willen we deze zomer uitbreiden met dag(deel) vaartochten naar de Almelose Watersport vereniging (AWV) en centrum Vriezenveen.”

Zijn pastorbootje, dat bekendheid moest gaan werven als trouwbootje, heeft Coen niet meer. Het kerkbootje waar de Almelose schipper vele uren in heeft gestoken is terug naar Oud Ade. “Ik kon er niet mee door de Javabrug. En als er met zo’n mooi varend monument niet goed gevaren kan worden, dan is dat erg jammer.” Vorig vaarseizoen werd het meer dan 90 jaar oude bootje, de Wilhelmina-Louise, geïntroduceerd op de Almelose wateren. “We hadden gehoopt dat onder meer bruidsparen er een rondje mee wilden maken. Maar mede door corona bleven veel huwelijken uit. En degenen die wel trouwden gingen niet in dit ‘huwelijksbootje’. En vanwege de coronamaatregelen kunnen er dan niet meer dan twee personen mee op zo’n bootje. We konden er gewoon te weinig mee.”

 

Corona voordeel

De twee Chinese sampans bevallen Coen enorm goed. Een ruimer bootje waarmee hij onder de bruggen kan en daarbij niet afhankelijk is van de brugwachter. Bij de vondst van een buitenboordmotortje voor het exotische scheepje werd een kleine Sampan aangeboden. En dat aanbod kon Coen niet afslaan. Afgelopen zomer werden er meerdere tochten gemaakt. Mede dankzij corona. “Mensen gingen meer in eigen land op pad, met de camper of boot. We merkten ook dat mensen het water op willen. En met de sampans kunnen we tot de Eilandbrug. Dan heb je een mooie tocht van zo’n drie kwartier. En dat willen we, het liefst nog wat verder.”

 

Met de aanschaf van de Doerak is de vloot weer compleet. Het bootje is zo’n 50 jaar oud en beschikt over twee dekken, een nieuwe kajuit, een kombuis en toilet. “Het is een simpele constructie. Maar zo’n leuk bootje. Dit is mijn al mijn zesde of zo. Het is mijn favoriete scheepje, afkomstig van een goede werf. De meesten zijn nu, na vijftig jaar, aan revisie toe. Dat komt wel goed”, benadrukt Coen. “En we kunnen er iets meer mensen coronaproof meenemen. Het is een leuke aanwinst voor Almelo.” Dit ietwat royaler scheepje is te groot om aan te meren in het centrum van Almelo en zal dus in de haven aanmeren.

 

Pendelen tussen Almelo en Aadorp

De intentie is om een pendeldienst te varen tussen centrum Almelo en sluis Aadorp, bij de plek waar een nieuwe camperplaats wordt aangelegd. “Gasten kunnen voor een enkele reis of retourtje kiezen. Naast de vaartocht kan men gebruik maken van de bus die zowel in centrum Almelo stopt, als direct bij sluis Aadorp. De gemeente staat achter ons maar er is daar een bos met roeken. Dat is het enige dat nog roet in het eten kan strooien.”

Ook is het de bedoeling om richting centrum Vriezenveen te varen. Als we die richting op gaan, dan moeten alle bruggen wel open. Maar dat gebeurt dan niet tien keer op een dag. Voor de gasten is het leuk om al die bruggen eens van de andere kant te bekijken. Uiteraard gebeurt alles coronaproof!”

 

Varen voor plezier

Rijk wordt de Almelose schipper in elk geval niet met zijn vloot. “Dit is echt hobbymatig, anders kan ik beter thuis gaan zitten”, grapt hij. De tijd die hij er mee kwijt is, het onderhoud, brandstof en niet te vergeten de verzekering. Onder aan de streep houdt Coen er weinig aan over. “Ik vaar niet voor de winst, maar voor het plezier. En dat gun ik anderen ook. Even lekker op het water, genieten van de natuur.” Zowel op de sampan als op de doerak kunnen er maximaal vier personen coronaproof mee.

 

Voor de vaartochtjes in Almelo, evenals de dag(deel) vaartochten met bestemming AWV en centrum Vriezenveen, kan men reserveren. Het is ook mogelijk buiten de dienstregeling te varen. Tijdens regenachtige en stormachtige dagen wordt er niet uitgevaren. Coen ten Heggeler kan nu al voor reserveringen worden geappt of gebeld via tel. 06 – 13060105 of mail naar coentenheggeler@caiway.nl.