Algemeen

Daniëlle steunt met handgemaakte raam- en deurhangers Oekraïense vluchtelingen

ALMELO - Na het trieste nieuws over de Russische invasie in Oekraïne volgden er al snel mooie burgerinitiatieven, zo ook van de Almelose Daniëlle oude Luttikhuis (43). Zij maakt en verkoopt raam- en deurhangers in de kleuren geel/blauw.

Daniëlle met haar handgemaakte raam- en deurhangers in de kleuren van de Oekraïense vlag.

Het leven van Daniëlle is niet makkelijk. Ze was tot voor een paar jaar een gezonde vrouw.  Nu kan ze niet meer praten en alleen haar linkerhand een beetje gebruiken. Maar Daniëlle zette haar eigen sores opzij en stortte zich op het maken van de deur/raamhangers in de kleuren geel/blauw. De opbrengst gaat in z’n geheel naar hulp voor Oekraïense vluchtelingen. 

Creatief talent

Nadat Daniëlle zo onfortuinlijk werd getroffen door een conversiestoornis en in een rolstoel terecht kwam, ontdekte ze haar creatieve talent. Ze maakt geweldige kunstwerken van klei en andere materialen en haar werk is te zien in galerie Kik in Ootmarsum, waar ze tot de bestverkopende kunstenaars behoort.

De oorlog in Oekraïne grijpt haar erg aan. Ze bedacht een manier om iets te doen voor de mensen die Oekraïne ontvluchten. Kunst maken ligt dan voor de hand. Ze koos voor het maken van raam- of deurhangers in de kleuren van Oekraïne. Met de aankoop steunen mensen de hulp aan de vluchtelingen. Door de hangers op te hangen, betuigen ze ook steun aan het zwaar getroffen land.

Handgemaakt

Omdat Daniëlle maar één hand kan gebruiken, gaat de productie niet razendsnel. “Ik maak ze met een malletje. Het moet niet te moeilijk zijn, want anders kan ik er niet genoeg maken”, laat ze weten. Niettemin heeft ze al een volle standaard met hangers klaar.

Het probleem van de verkoop en levering van de hangers werd voor haar opgelost door ondernemer Wieger de Vries, van de modezaak Split Level in de Grotestraat van Almelo. Daar kunnen mensen een hanger kopen en afrekenen. De Vries zorgt ervoor dat het geld weer bij Daniëlle terecht komt, zodat zij het kan afdragen. “Ontzettend aardig van Wieger. De hele opbrengst is voor de mensen van Oekraïne. De materiaalkosten betaal ik zelf”, benadrukt ze.

De hangers kosten €3,50 en zijn te koop bij Split Level aan de Grotestraat Zuid in Almelo en bij galerie Kik in Ootmarsum.