Algemeen

Dierenambulance Almelo komt handen tekort

ALMELO - De dierenambulance heeft het druk. Zijn er nu nog zo’n tien meldingen op een dag, tijdens de zomermaanden komen er iedere dag gemakkelijk zo'n 30 meldingen binnen. Om daar allemaal op af te kunnen gaan, zijn er wel genoeg vrijwilligers nodig. En daar zijn er bij Dierenambulance Almelo op dit moment veel te weinig van. “Als we er geen vrijwilligers bij krijgen, dan komen we stil te staan”, zegt coördinator Miranda Bannink.

Met de tien vrijwilligers die er nu zijn, is het moeilijk om de planning rond te krijgen. “We hebben nu vijf chauffeurs op wie we een beroep kunnen doen. We hebben wel bijrijders, maar je moet juist iemand hebben die ook de bus kan besturen. Als een belangrijke vrijwilliger ziek wordt, valt er meteen een groot gat. We redden het nog net, maar vraag niet hoe. In één zomer ben ik door alle stress tien kilo afgevallen.”

Miranda meldde zich vorig jaar aan als vrijwilligster bij de Dierenambulance. “Ik ben er eigenlijk min of meer ingerold. We stonden op een camping in Hoge Hexel. Er stonden kooien om de zwerfkatten te vangen en ze te laten steriliseren. De gevangen dieren werden opgehaald met de bus van de dierenambulance.”

Jonge vogels die uit de boom zijn gevallen, een dier dat aangereden is, wilde (jonge) kittens zonder bandje. Miranda Bannink lepelt de voorbeelden van meldingen die de dierenambulance binnenkrijgt zonder moeite op. "In de zomermaanden is het altijd erg druk. Dan krijgen we iedere dag zo'n twintig tot dertig meldingen binnen. Nu hebben we nog tijd om de zaken af te werken. Vorig jaar zomer hebben we geregeld meldingen in de wacht gehad. Moesten we kijken welke oproep de grootste prioriteit had.”

Dat de dierenambulance het druk heeft, is niet zo verwonderlijk. De vrijwilligers van houden met zijn allen 24 uur per etmaal de ambulances in dienst. En hoewel de uitvalsbasis in Almelo ligt, bedient de ambulance een veel groter gebied dan dat. Het verzorgingsgebied van de dierenambulance bestaat uit de gemeenten Almelo, Wierden, Twenterand en Tubbergen. “Willen we een beetje een goede planning kunnen maken, dan zouden we zeker nog minimaal tien vrijwilligers erbij kunnen gebruiken. Hadden we net het gat op de maandag opgevuld, vindt een van de vrijwilligers weer een betaalde baan. Fijn voor diegene natuurlijk”, benadrukt Miranda, “maar wij hebben meteen weer een probleem in de planning. Helemaal als iemand een keer een dag vrij wil.” Het tekort is momenteel zo nijpend, dat er de woensdagochtend en de hele dinsdag geen bezetting is. Miranda springt bij daar waar ze kan. “We redden het wel maar vraag niet hoe. Na een dienst ben je blij als je het over kan dragen.”

Hoewel melders in de zomermaanden langer moeten wachten op de dierenambulance gebeurt het eigenlijk nooit dat er een melding blijft liggen. "We vinden tot nu toe altijd wel een oplossing. Soms kun je bijvoorbeeld samen met de melder een oplossing bedenken. Bijvoorbeeld dat ze het dier zelf naar de opvang komen brengen. Maar ideaal is het natuurlijk niet. Liever hebben we gewoon tien vrijwilligers extra."

Medische kennis is niet nodig, dat wordt bijgebracht. Net als dieren EHBO. “Je moet wel wat durven, niet bang zijn voor een fladderend vogeltje. Je krijgt ook te maken met overleden dieren. En ik heb het ook niet zo van bepaalde rassen honden.”

Dag en nacht

De vrijwilligers van de dierenambulance zijn dag en nacht in touw. “Alleen na 22.00 uur is bloed spoed”, benadrukt Miranda. De ambulance rijdt voor alle levende dieren. Voor dieren die al zijn overleden, rijdt de ambulance niet. Daarvoor moet je contact opnemen met je gemeente of Rijkswaterstaat. Als het niet al te druk is, rijdt de dierenambulance ook voor dieren met een eigenaar. Maar dieren zonder eigenaar krijgen wel altijd voorrang. 

Bereikbaarheid

De dierenambulance is, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, te bereiken op telefoonnummer 088-811 3800. Na 22.00 uur is dat alleen voor spoedgevallen.  Wie meer informatie wil over het werk als vrijwilliger op de dierenambulance, kan mailen naar dierenambulance.almelo@dierenbescherming.nl.