Algemeen

Diversiteit centraal op de zesde C-day van Canisius

ALMELO - Al voor de zesde keer organiseerde Canisius in Almelo op dinsdag 17 september de jaarlijkse C-day. Op deze dag staan samenwerking, betrokkenheid, respectvol gedrag en diversiteit centraal. Teambuilding en elkaar beter leren kennen, daar draait het allemaal om.

Hoe gaan we met elkaar om?
Raymond Krijnsen, teamleider vwo, vertelt dat het programma van C-day behoorlijk druk is, omdat elk leerjaar zijn eigen activiteiten heeft: “Tussen 8.30 en 12.00 uur zijn de leerlingen en docenten op een leuke manier bezig met het centrale thema, namelijk dat we een diverse scholengemeenschap zijn. De nadruk ligt vandaag op die gemeenschap, dus hoe gaan we met elkaar om? Dat draait om bewustwording van pesten, elkaar respecteren en samenwerken om een doel te bereiken. Voor pubers zijn dat belangrijke onderwerpen, want zij voelen de groepsdruk en willen het liefst niet teveel opvallen. Vandaag mogen ze juist opvallen, want we hebben gevraagd om zo kleurig mogelijke kleding te dragen. Dat mag elke dag natuurlijk, maar vandaag is het C-day!”
 
Diverse activiteiten
In de eerste twee leerjaren bestaat het programma uit theatervoorstellingen. Ook 3HV krijgt een theaterprogramma te zien, over ‘veilig uit, veilig thuis’, maar speelt daarna de C-games. In de bovenbouw zijn er heel diverse activiteiten, vaak ook wat creatiever. Leerlingen mogen zich uitleven met graffiti, maken een digitaal smoelenboek of ‘pimpen’ de school. Cabaretier Thijs Kemperink, oud-leerling van de school, is ook weer van de partij. Tot slot maken de 60 eindexamenleerlingen uit 6V een ‘lipdub’ door de hele school. Deze video vol met creatieve en bonte scènes is het afscheidscadeau aan Canisius.
 
Samenwerking in beweging
Op het sportveld naast de school is 4H al vroeg op de dag bezig met een actief sportprogramma. Samenwerking in beweging is hier het doel. Je ziet dan ook leerlingen elkaar aanwijzingen geven om de klus te klaren. En dat is precies waar C-day voor bedoeld is.