Algemeen

Drie ijsvogels strijken neer in Almelose havenkom

ALMELO - Op de kop van de nieuwe havenkom in de Almelose binnenstad komen drie ijsvogels. Kunstenares Anne Wenzel won met haar ontwerp ‘drie ijsvogels’ de ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk op deze plek. 

Wethouder Jan Martin van Rees onthulde in de stromende regen het winnende ontwerp. Samen met twee inwoonsters werd met een schaar draden doorgeknipt, waarna het doek met daarop een afbeelding van het toekomstige kunstwerk tevoorschijn kwam. “De mensen uit Almelo hebben echt zelf beslist”, benadrukte Van Rees. 

De verraste kunstenares was vanuit Rotterdam naar Almelo gekomen voor de onthulling. “Ik weet het dus al even, maar ben er nog een beetje beduusd van”, reageerde ze. Wenzel maakt drie vogels van geglazuurd keramiek. De vogels strijken neer rond het water in de haven. Aan de voet van één ijsvogel komt een bank om uit te rusten. Die vogel, op een zuil aan de kade met een terrazzo bankje, is 5.30 meter hoog. De uit het water opstijgende vogel is 2.30 meter groot en vogel die vis uit de haven vist is 1.30 meter hoog. Wenzel heeft tot eind oktober de tijd om haar kunstwerk te voltooien. 

Maar liefst 98 kunstenaars hadden zich ingeschreven voor de wedstrijd. Drie kunstenaars werden geselecteerd. Kunstenaars Anne Wenzel, Q.S. Serafijn en Rob Sweere maakten ieder een uniek ontwerp.

In totaal namen 2.969 mensen deel aan de publieksstemming voor het nieuwe kunstwerk. Het ontwerp voor de ijsvogels won met 58 procent van de stemmen.