Algemeen

Drijvend podium voor het eerst in gebruik bij Koningsdag Almelo

ALMELO - Almelo Events is er klaar voor om na twee jaar pandemie weer een spetterende Koningsdag neer te zetten. De organisatie hoopt op een gezellige, volle binnenstad op woensdag 27 april. 

Almelo Events zorgt er voor dat op 27 april weer een ouderwets en gezellig Koningsdag gevierd kan worden in de binnenstad van Almelo.

Het bestuur en de vele vrijwilligers stonden vorig jaar al te popelen om eindelijk weer eens een activiteit te kunnen organiseren. Door corona-uitbraak ging twee jaar geleden bijna geen enkel evenement door. En opnieuw gooide het virus vorig jaar roet in het eten. Alleen de fietsvierdaagse en de intocht van Sinterklaas gingen door. “We moesten op twee na alle festiviteiten afblazen. Helaas, want er waren al heel wat initiatieven genomen om voor een geslaagd evenement te zorgen”, geeft het stichtingsbestuur aan. “Daar staat tegenover dat Almelo Events begrip op kan brengen voor de sancties die er steeds moeten worden genomen vanwege de grote pandemie die Nederland in zijn greep houdt.”

Maar met Koningsdag kunnen en mogen we weer. “Geweldig! We zijn enorm blij. We mogen alles weer doen en we gaan dat ook doen”, zegt Martin Kroeskop, voorzitter van de werkgroep Koningsdag. 

Primeur

Muziek mag deze dag uiteraard niet ontbreken. Ook niet op het water. In de nieuwe havenkom aan de Markt wordt het grote, drijvende podium voor het eerst officieel in gebruik genomen. “Eindelijk kunnen we het drijvend podium in gebruik nemen. Niet het hele podium; aan vier bij zes hebben we dit keer genoeg.”

In de ochtend betreden twee bands van Kaliber Kunstenschool het drijvende podium, van 12.00 tot 14.00 uur speelt After Hours en als afsluiting staat van 15.00 tot 17.00 uur de bekende Almeloër Hans Hunter op het podium. Hij brengt met zijn band vele nummers van The Eagles ten gehore.

Door de hele binnenstad komt de bekende rommelmarkt, ook wel Oranjemarkt, met een stuk of 300 kramen. “Minder dan dat we gewend zijn. Normaal hebben we er meer dan vierhonderd”, weet Kroeskop, “maar door de werkzaamheden in de binnenstad kunnen we er nu minder kwijt.” Winkeliers en particulieren, handelaren en zolderopruimers kunnen de hele dag hun waren aanbieden. Iedereen kan een plekje huren. De inschrijving gaat helemaal digitaal en gaat op vrijdag 1 april om 09.00 uur open. Op www.almeloevents.nl is een plekje te reserveren. 

Er komen allerlei pleinen, zoals een dansplein, kinderplein, scoutingplein en foodplein. “We werken al meerdere jaren met deze pleinen en dat bevalt heel goed. Je moet niet alles door elkaar gooien, maar de draaimolen en de schmink bij elkaar. En zo heeft de scouting ook de ruimte.” Zo is er voor de jongeren een Chillplein, waar de tieners een chillhoek met zitkussens hebben, een graffitiwall en eigentijdse muziek. De verschillende scoutinggroepen in Almelo presenteren zich op het scoutingplein en tonen de diversiteit van de activiteiten die daar georganiseerd worden.

Als het weer een beetje meezit, zal er weer volop reuring zijn in de Almelose binnenstad. “Ik denk dat dat zeker gaat lukken, al blijft Koningsdag weersafhankelijk. Normaal komen er volgens schattingen van anderen zo’n 30.000 mensen naar de binnenstad op Koningsdag. Best wel aardig voor een evenement”, zegt Kroeskop bescheiden. “Daar doe je het toch voor.”