Algemeen

Eerste lichting Erasmus-leerlingen haalt Goethe-Zertifikat

ALMELO - Dit schooljaar ontving de eerste lichting Erasmusleerlingen een echt Goethe-Zertifikat. De tien leerlingen die deelnamen zijn allemaal geslaagd, drie leerlingen hebben een B1 certificaat gehaald, vier leerlingen B2, en drie leerlingen C1. De uitreiking van de certificaten vond vlak voor de zomervakantie plaats. “We zijn heel trots op de eerste lichting en verheugen ons nu al om met nieuwe leerlingen aan de slag te gaan. We zijn in oktober 2021 begonnen met vijf keer per week extra begeleiding aan te bieden. In deze speciale Goethe-lessen zijn we vooral aan de slag gegaan met het oefenen van Goethe-examens, woordenschat vergroten en vooral ook wennen aan de opzet van de Goethe-toetsen, zo is bijvoorbeeld de luistertoets heel anders dan wat wij van de citotoetsen gewend zijn”, vertelt docent Duits Barbara Heeb.

Het Goethe-Zertifikat is een taalcertificaat dat op de niveaus A1, A2, B1, B2, C1 en C2 gehaald kan worden. Op Het Erasmus wordt Goethe-Duits aangeboden aan leerlingen in havo 4 en 5 én vwo 4, 5 en 6, zij kunnen een Zertifikat behalen op de niveaus B1, B2 en C1. Dit is te vergelijken met het Cambridge voor Engels of het DELF/DALF-certificaat voor Frans. Het Goethe-Zertifikat is internationaal erkend en wordt voor jonge volwassenen en ook voor volwassenen aangeboden.

“Het Erasmus is sinds 2021 een coöperatieve Partner van het Goethe instituut en daarom mogen wij de examens op school afnemen. We krijgen daarvoor het materiaal van het Goethe instituut aangeleverd, voeren de examens op school door, maken de eerste correctie en sturen de examens naar het Goethe instituut voor de 2e correctie. Voor het mondelinge examen komt een medewerker van het Goethe instituut Amsterdam bij ons op school om de mondelingen samen met een van de Goethe docenten af te nemen,” vertelt Karel Tijhuis. Zowel Karel als Barbara hebben in Amsterdam en Rotterdam cursussen gevolgd om de examens op niveau B1, B2 en C1 te mogen afnemen.

Barbara Heeb vervolgt, “We hopen dat ook komend schooljaar veel leerlingen kiezen voor Goethe-Duits. In de Europese Unie is Duits de meest gesproken taal, nog vóór Engels. En Duitsland is de belangrijkste handelspartner van Nederland. Voor iedereen die het Duits beheerst zijn er meer kansen op de Nederlandse, Duitse en internationale arbeidsmarkt. Met een B1 diploma laat je al zien dat je een onafhankelijke gebruiker van de Duitse taal bent en dat je de belangrijkste zaken kunt regelen als je in Duitsland op vakantie bent of een tijdje in Duitsland woont.” Karel Tijhuis vult haar aan, “Wij zijn heel blij dat we onze leerlingen de kans kunnen bieden om dit taalcertificaat te halen.”