Algemeen

Energiefixers van start: Snel energie besparen
Energiefixers helpen huurders met energiebesparende maatregelen

ALMELO - Sinds 15 december zijn energiefixers van de FIXbrigade aan de slag om inwoners van Almelo te helpen bij het besparen van energie in hun huurhuizen. De energiefixers helpen bijvoorbeeld met het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie, het vervangen van gloeilampen door LED-lampen en andere kleine maatregelen. Met deze maatregelen vergroot de inwoner het comfort in huis, zonder kosten. Sterker nog: het energieverbruik neemt direct af, met een lagere energierekening tot gevolg.

Een stap verder in verduurzamen

Monique van Saane, wethouder klimaat en milieu, was namens het College aanwezig. Dit keer geen eenvoudig lintje knippen, maar een lint van radiatorfolie in aanwezigheid van de samenwerkende partners: gemeente Almelo, FIXbrigade, Ontplooj, Avedan, Beter Wonen en St. Joseph Almelo.

 “De start van de Energiefixers past goed in ons idee van verduurzamen. Inwoners en woningbouwcorporaties kunnen niet alles in één keer aanpakken. Het ondersteunen bij het aanbrengen van kleine maatregelen past erg goed in de aanpak. Het is een belangrijke stap die nog op veel plekken meer comfort en minder kosten oplevert. Ook als je zelf niet handig bent, moeilijk zaken zelf kunt regelen of niet genoeg budget hebt, bieden we een mooie oplossing. Ik ben er trots op dat we vandaag weer een stap mogen maken in het verder verduurzamen. Verduurzamen kun je niet alleen. Daar hebben we elkaar als samenwerkingspartners hard voor nodig. We hebben de handen ineen geslagen. Nu kunnen de Energiefixers hun mouwen opstropen en aan de slag om anderen te helpen. Een mooie volgende stap in de richting naar verduurzaming.”

Kleine maatregelen

Door het aanbrengen van kleine maatregelen kunnen mensen die in een huurhuis wonen en zelf niet kunnen investeren in verduurzaming toch stappen zetten om energie te besparen. In combinatie met het aanpassen van gedrag kunnen huurders ongeveer een derde van de energierekening besparen.

(Sociale) huurwoningen in Almelo komen allemaal in aanmerking voor de gratis Energiefixer.

Na aanmelding bezoekt de FIXbrigade de woning om te bespreken wat mogelijk is. Door een klusteam worden de isolatiematerialen aangebracht. Zowel de materialen als de werkzaamheden die gedaan worden zijn kosteloos.

Binnen Almelo is een kleine selectie gemaakt van woningen die in aanmerking komen voor een Energiefixer. Het gaat dan in eerste instantie om huurwoningen met een laag energielabel. De FIXbrigade benadert deze bewoners actief. Deelname blijft vrijwillig.

Cirkel is rond

De in Almelo geboren André Elbertsen gaat het team van Energiefixers aansturen. Hij heeft een achtergrond in proces- en milieutechniek. Daarna heeft hij 30 jaar als HR -manager gewerkt. Hij heeft het roer inmiddels omgegooid. “De cirkel is rond. Mooi om techniek en het sociale aspect te kunnen combineren. Radiatorfolie plaatsen lijkt zo eenvoudig, maar daar moet je wel handigheid in hebben, weet ik inmiddels. Het is wel een van de quick wins naast het aanbrengen van tochtstrips en -profielen. Ik ben er klaar voor om met mijn team de wijk in te gaan om mensen te helpen.”  

Subsidie voor uitbreiding

De FIXbrigade is al een beproefd concept in Amsterdam en omgeving. Almelo is de tweede gemeente  die gaat starten vanuit de landelijke uitrol van FIXbrigade Nederland. De FIXbrigade Almelo is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Almelo, Ontplooj en Avedan. De uitbreiding is mede gefinancierd vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Energiearmoede is een sterk groeiend maatschappelijk probleem. Het verminderen van energieverbruik is essentieel, vooral dit stookseizoen. Veel bewoners kunnen zelf geen energiebesparende maatregelen installeren. De FIXbrigade heeft essentiële ervaring opgebouwd met het effectief bereiken van een kwetsbare doelgroep en met het installeren van kleine energiebespaarmaatregelen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden via de website www.avedan.nl/gemeentepagina/fix-brigade-almelo. Iedereen die binnen de doelgroep valt en interesse heeft, kan zich aanmelden via een e-mail aan Avedan, fixbrigadealmelo@avedan.nl.