Algemeen

Extra helpende handen voor vrijwilligers van de Voedselbank Almelo

ALMELO – Steun uit onverwachte hoek voor de vrijwilligers van de Voedselbank Almelo. Hoewel de instelling wekelijks kan rekenen op de inzet van zo’n tachtig vrijwilligers, vallen zo’n twaalf personen in de risicogroep of hebben om medische redenen moeten zeggen ‘we zijn er even niet’. Afgelopen week kwamen leden van de Lions van Almelo de Essen een handje helpen.

Wies Sanders, Bashar Zahweh, Peter van Heteren en Bullet Koster helpen de vrijwilligers van de Voedselbank een handje.

Is het normaliter al aanpoten met zijn allen om de kratten op woensdag gevuld te krijgen en op vrijdag uit te delen, met de aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus is het nog harder werken bij de Voedselbank. “We moeten ons aan de RIVM-richtlijnen houden en kunnen daardoor veel minder mensen tegelijk toelaten”, legt voorzitter Henny Ganseman uit. Zo’n 230 gezinnen zijn afhankelijk van de Voedselbank in Almelo. “We hebben nu een ander systeem van uitgifte. Konden mensen voorheen de Egbertuskerk in en liepen ze in een kring rond om de boodschappen te vergaren, nu mogen er niet meer dan 2 cliënten tegelijk naar binnen.” Om de doorstroom enigszins te bevorderen moeten de kratten buiten uitgepakt worden en is de uitgifte verlengd. In plaats van 15.00 tot 17.00 uur kunnen de cliënten er terecht van 12.00 uur. “En ik denk dat we deze week nog verder moeten gaan in de maatregel en mensen in blokken van een uur moeten laten komen.”

‘We serve’
De nieuwe richtlijnen zorgen ervoor dat er in de uitgifte van de goederen nog meer tijd gaat zitten. Het wegvallen van enkele vrijwilligers komt daardoor extra ongelegen. “We kunnen gelukkig rekenen op een dicht en sterk netwerk. Zeker op dit moment is alles snel en goed geregeld. Het is en het blijft een Almelose aangelegenheid.”

“We hebben een mailtje naar de Voedselbank en het Leger des Heils gestuurd, met de vraag of we kunnen helpen. Het motto van de Lions is niet voor niets ‘we serve’. Gewoon wat extra handjes bieden. Iedereen wordt hier beter van”, zegt Koster van de Lions Almelo de Essen, terwijl hij naar achteren ‘groot’ roept. Als een geoliede machine worden de bijpassende kratten voor een gezin bij elkaar verzameld op een rollerbank. “We zijn het gewend met elkaar te werken.”

De vrijwilligers van de Lions en de Voedselbank proberen op ruime afstand van elkaar te blijven staan. Met het voorbereiden woensdag was dat geen probleem, maar bij de uitgifte vrijdag werd niet altijd de anderhalve meter afstand van elkaar gehaald. “Ik heb overal gekeken, maar nergens waren er nog mondkapjes beschikbaar. Het zou erg fijn zijn dat wanneer iemand er nog wat heeft liggen deze zou willen doneren aan de vrijwilligers van de Voedselbank”, geeft Koster aan.

Dankbaar
Ganseman voorziet dat het de komende weken er nog niet beter op wordt. Maar voorlopig kan de Voedselbank Almelo rekenen op haar inwoners. “De eerste de beste maandag dat we met Corona wakker werden, had ik Niels Mulder, eigenaar van café-restaurant Nielz, al aan de telefoon. Zijn mensen helpen ons de komende twee weken. En ik heb ook al de toezegging gekregen van vrienden van ‘t Hookhoes. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.”

Een zorg heeft de Voedselbank tot nog toe niet: de aanvoer van levensmiddelen. Ganseman: “We moeten er soms wel eens gekke dingen voor doen. Naar Amsterdam rijden bijvoorbeeld. Maar dat hebben we er graag voor over. Horeca blijft nu met voorraad zitten waar ze nu niets meer mee kunnen. Als Voedelbank hebben we twee doelstellingen voor ogen: oog voor de mens en oog voor voedsel. Want we willen proberen zo min mogelijk voedsel te verspillen.”

Ganseman vreest wel voor de gevolgen die het coronavirus zal hebben. “Grote en kleine ondernemers en zzp’ers, we worden allemaal getroffen momenteel. Het kan zijn dat we binnen een aantal weken of maanden het aantal cliënten zullen zien toenemen.”