Algemeen

Feestelijke aftrap Young Volunteers met eerste aanmeldingen tieners voor vrijwilligerswerk

ALMELO - Jeroen, Evelien, Linda, Rachelle, Michelle, Juliëtte en Carmina zijn er helemaal klaar voor. De Young Volunteers die in de komende maanden in Almelo en omgeving leeftijdgenoten enthousiast gaan maken voor vrijwilligerswerk. Donderdag was de feestelijke aftrap vanaf hun ‘basis’ in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat en de eerste leeftijdgenoot werd nog dezelfde middag ingelijfd.

De Young Volunteers is een van de landelijke projecten voor maatschappelijke diensttijd voor jongeren, waar de rijksoverheid geld voor heeft uitgetrokken. De ambities liegen er niet om: de Young Volunteers hopen veel jongeren over te halen om ook in actie te komen in hun eigen stad of dorp en richten zich daarbij op leeftijdgenoten met en zonder beperking.

Eigen ervaring inzetten
De officiële start van het project was een ongedwongen bijeenkomst, waarin presentator, tekstschrijver en zanger Willem Gunneman in ultrakorte interviewtjes probeerde te achterhalen wat de eerste zeven Young Volunteers beweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Nou het is vooral heel gezellig”, verklapte Evelien. “Ik wil graag mensen helpen een plekje te vinden in de maatschappij”, formuleerde Linda heel zorgvuldig. “Maar het team is wel heel gaaf. En ik kan ook zelf groeien.” Michelle biechtte op dat ze heel lang thuis had gezeten en dat ze zich al na een korte periode van Young Volunteers nuttig voelt. “En vrolijker.” Jeroen denkt dat hij zijn eigen ervaring (hij zit in een rolstoel) goed kan inzetten om mensen een steuntje in de rug te geven.

Young Volunteers heeft twee onderdelen. Een van de twee is een wervingsbureau dat jongeren opzoekt en matcht met organisaties en instellingen of andere jongeren voor vrijwilligerswerk. Het wervingsbureau werkt ook met een digitale ontmoetingsplek voor 16-plussers. Het andere onderdeel is de vrijwilligersacademie: de ontmoetingsplek waar jongeren elkaar kunnen treffen, workshops kunnen opzetten en volgen en activiteiten organiseren. Young Volunteers hoopt zo’n 75 jongeren te interesseren voor vrijwilligerswerk.

Interesse om mee te doen met de Young Volunteers? Meld je aan via jan@youngvolunteers.nl.