Algemeen

Fietsen door regenbuien voor goede doel toont karakter leerlingen Noordik Lyceum

ALMELO - Het weer zat ze afgelopen week niet mee, maar de leerlingen van Het Noordik Lyceum bleven vrolijk tijdens de Noordik goede doelen dag. Door weer en wind gingen ze op pad om geld in te zamelen voor een onderwijsproject in het Afrikaanse Niger. Samen zamelden ze 11.683 euro in.

Nina Schmitz van Stichting Vluchteling neemt de cheque van Het Noordik Lyceum in ontvangst. Links organisator Stef Hudepohl, derde van links Naomi Nijkamp. Foto: Bianca Hellemons.

De leerlingen mochten kiezen hoe zij hun sponsorgeld op wilden halen: met wandelen, hardlopen, skeeleren, fietsen of kanoën. Met een stempelkaart in de hand gingen de leerlingen in vier verschillende groepen van start met het door hun gekozen onderdeel. Bij elke post een stempel voor een snack bij aankomst: een flesje water, een waterijsje en een broodje hamburger. Bij de finish, op het sportterrein van atletiekvereniging Sisu, waren een stormbaan en een podium opgezet. De Afrikaanse muziekgroep Djambo Afrika zorgde voor een gezellige beat bij binnenkomst. “De sfeer onderweg was goed, ondanks de regen”, geeft organisator Stef Hudepohl aan. “Ze komen op school en willen eigenlijk nog maar één ding: op hoes an. Een lekkere warme hamburger gaat er bij velen nog wel in. De ijsjes brengen we straks naar de kinderen van de basisschool aan de overkant.”

De Noordik goede doelen dag is bedacht in coronatijd. De Almelose jongeren kwamen in actie voor ‘Een leven na Boko Haram’ voor beter onderwijs aan vluchtelingkinderen in de Diffa Regio in Niger Afrika. “In coronatijd was er voor de jongere niets wat je als groep kon ondernemen. Inmiddels worden de regels langzaam aan steeds iets soepeler en zo zijn we op het idee gekomen om samen wat leuks te doen en daar een goed doel aan te koppelen”, licht Hudepohl toe. “Ik werd zelf getroffen door de beelden die ik zag wat er door Boko Haram is gebeurd.” 

Mirthe Span, Fleur Smit en Isabelle van der Sar hebben net hun tocht op de fiets erop zitten en genieten nog even van de Afrikaanse djembé muziek. Ondanks de kou, want de meiden zijn doorweekt. “Heel jammer dat het weer niet meewerkt. We moesten over zandpaden fietsen en dat waren nu enorme modderbaden. Er zijn zelfs enkele fietsbanden geknapt.” Dat maakte de pret er niet minder om. “We hebben een gezellige ochtend gehad, maar gaan nu naar huis. Een lekkere warme douche kunnen we wel gebruiken”, lacht het drietal.

Naomi Nijkamp (havo 3) haalde het meeste geld op voor het goede doel: maar liefst 230 euro. Als dank voor haar inzet heeft ze daarmee een prijs gewonnen aangeboden door Paddle & Surf.

Nina Schmitz, directeur communicatie van Stichting Vluchteling, nam de cheque dankbaar in ontvangst. “We zijn enorm blij met dit bedrag. Zeker het afgelopen jaar is er veel minder georganiseerd, waardoor wij ook minder giften hebben mogen ontvangen. Daardoor is het bijzonder dat deze leerlingen tijdens zo’n gezellige dag ook aan anderen denken. En het toont karakter van de leerlingen van deze school dat ze ondanks het weer en hun inspanning hier zo vrolijk staan.”