Algemeen

Giny Lucas-Mekenkamp in het zonnetje gezet voor haar vele vrijwilligerswerk

ALMELO - Giny Lucas-Mekenkamp (89) verzorgt samen met haar man Harrie (92) de inloop-spellenmiddag van de KBO draaiende. Daarnaast brengen ze getrouw elke maand het KBO-PCOB magazine rond in Wierden, Aadorp en Vriezenveen. Omdat mevrouw Lucas altijd voor iedereen klaar heeft gestaan, vond haar man dat zij de Overijsselse Vrijwilligers Prijs verdiend. Deze werd vorige week aan haar uitgereikt door Statenlid Annemieke Wissink en wethouder Van Mierlo.

Harrie zag de oproep in de krant staan, om vrijwilligers aan te melden voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs. “Mijn vrouw heeft zoveel uren aan verschillende vrijwilligersorganisaties besteed. Als dat werd uitbetaald, dan kon ze een nieuw huis bouwen”, grapt hij. Vrijwilligerswerk doen is de tweede natuur van Giny. De lijst van alle activiteiten die zij belangeloos heeft gedaan in haar leven is lang. Samen hebben ze veel mooie herinneringen aan het vele vrijwilligerswerk.

Het stel leerde elkaar in Almelo kennen en trouwde in 1955. Kort na het huwelijk vertrokken ze naar Maastricht en daar rolde Giny het vrijwilligerswerk in. “Wij zijn daarmee al jong begonnen, dat was toen zo vanzelfsprekend. In Maastricht hadden ze een kerstbomenactie voor de kerk. Dan gingen we ‘s avonds langs de deuren met bonnetjes en zo verkochten we kerstbomen.” Daarna bood de Almelose ook een helpende hand bij het Sinterklaasfeest.

Vanwege het werk verhuisde het gezin, inmiddels waren er kinderen geboren, naar Amsterdam, Slotermeer. Harrie werd voorzitter van de katholieke jeugd ontspanningsvereniging Het Rad. “We hadden een drumband, rolschaatsclub, kinderclub, handwerkclub en op zondagen draaiden we films voor de kinderen”, weet Harrie nog allemaal op te noemen. De kinderen gingen naar school en Giny werd gevraagd daar een helpende hand te bieden. “Ze wilden een bibliotheek oprichten voor school. Om geld in te zamelen, zamelden wij oud papier in. En we hielden een fancy fair. Ik ben toen naar Baarle Nassau geweest om prijzen uit te zoeken. En ik heb geholpen met het kaften van de boeken.” Ook hielp ze bij de Sint Maarten optochten en het verstoppen van de paaseieren op Palmpasen.

De Culemborgse samenleving, waar het gezin Lucas 27 jaar van heeft uitgemaakt, kon eveneens rekenen op de inzet van de van oorsprong Almelose. Giny blikt terug: “Echt vlak voor Kerstmis waren we verhuisd. Ik ging naar de noodkerk en daar was niets aan kerstversiering.” Toen zij dat ter sprake bracht, werd ze gevraagd dat voor het jaar erop op zich nemen. Uiteindelijk werd ze zelfs koster. Van alles kwam erbij: bruiloften, begrafenissen. Zelfs de bloemstukken werden door haar gemaakt. Ook heeft ze tien jaar lang geholpen met het beplakken van de corsowagen met pitjes en boontjes. 

Inmiddels is het echtpaar Lucas weer terug op het vertrouwde nest: Almelo. Dankzij de inzet van beiden groeide de KBO van vierhonderd naar negenhonderd leden. Harrie: “Ik werd uitgenodigd in het bestuur te gaan zitten. We hebben een brief naar het bisdom geschreven, om zo alle adressen van de parochies te ontvangen.” Giny zorgde voor de prijzen van de activiteitencommissie. “De reclames hield ik goed in de gaten, en dan sloeg ik groots in. Kleine blikjes groente, cake van Lubbers, fruitschaaltjes. Dat soort prijzen doen het altijd goed.”

En hoewel Harrie en Giny beiden op leeftijd zijn, zijn ze nog steeds actief betrokken bij de inloop-spellenmiddag van de KBO. “De spelletjesmiddag loopt wel op z’n eind”, merkt Giny op. “We waren lange tijd met ongeveer twintig personen. Na corona waren er daar nog acht van over. Inmiddels zijn er nog eens twee verhuisd. Dus het is niet rendabel meer. Want die zaal in ’t Dok moet ook betaald worden. En lichamelijk wil het ook niet altijd allemaal meer.”

Meerdere winnaars

Niet alleen Giny Lucas werd verrast met een oorkonde en een bos bloemen. De Overijsselse Vrijwilligers Prijs was dit jaar ook voor Stichting Vluchtelingenwerk Almelo, die zich volgens de jury al jaren belangeloos inzet voor statushouders in de gemeente Almelo. De tweede vrijwilligersgroep die in de prijzen viel is Vier het Leven. De vrijwilligers van deze organisatie dragen bij aan het terugdringen van eenzaamheid en sociaal isolement bij ouderen. De groene Vrijwilligersprijs ging naar Depot Bornerbroek (Erve Peeze). Vanuit dit depot worden veel vrijwilligersgroepen van Landschap Overijssel in midden-Overijssel van materiaal voorzien.