Algemeen

Gouden samenwerking Pius X en Boessenkool

ALMELO - Het Pius X college en Machinefabriek Boessenkool vieren in juli hun gouden jubileum als partner in het onderwijs. De samenwerking tussen de school en de machinefabriek is ongekend profijtelijk voor beide partijen. Het Pius X college heeft perfecte stageplekken, kan up-to-date onderwijs bieden en heeft de ideale sparringpartner voor succesvolle onderwijsverbeteringen. Boessenkool profiteert evenzeer: de samenwerking levert nieuwe werknemers op en zowaar ook heel bruikbare ideeën voor een betere bedrijfsvoering.

Vijftig jaar geleden knoopte naamgever en directeur/eigenaar Boessenkool van de machinefabriek al banden aan met (de voorloper van) het Pius X college aan de Catharina van Renneslaan. De samenwerking is in de loop der jaren uitgebreid en geïntensiveerd. De machinefabriek (in 2018 uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland) biedt leerlingen van het Pius X college onder meer snuffelstages en werkervaringsplekken van twee weken, zorgt voor rondleidingen en kennismakingen in het kader van loopbaanoriëntatie en begeleiding, presenteert innovatieve producten tijdens de open dagen van het Pius X en werkt mee aan de vakwedstrijden die de school organiseert. Bovendien wordt op verschillende niveaus met het Pius X gesproken over verbeteringen en innovaties van het technisch onderwijs.
 
Directeur Pieter van Schilt en docent PIE Jos van Helden kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel baat de school heeft bij de samenwerking met het bedrijfsleven. “De samenwerking met Boessenkool bestaat nu vijftig jaar. Het is, zeg maar, onze ‘huisvriend’. Maar we werken intussen samen met heel veel goede ondernemingen in Almelo en daarbuiten”, aldus Pieter van Schilt. “En daar hebben we als school zoveel baat bij. Zeker als het gaat om innovatief onderwijs. Bij Boessenkool bijvoorbeeld, staan machines, daar likken we ons als school ‘de vingers bij af’.” Boessenkool speelt niet zelden een grote rol bij de beroepskeuze van leerlingen. Van Helden: “Het is echt uniek dat een bedrijf zoveel tijd uittrekt voor leerlingen.”
 
Bij Boessenkool is een flink deel van het personeelsbestand ooit opgeleid bij het Pius X College. Goede werknemers, en daar heeft de onderneming uiteraard veel baat bij. Want goed personeel was 50 jaar geleden moeilijk te vinden en dat geldt anno 2019 nog steeds. Daarom investeert de onderneming ook doelbewust in de samenwerking. Ook al zit ze daardoor wel eens in een spagaat, erkent directeur Osse ruiterlijk. “Bij ons moet natuurlijk wel productie gedraaid worden. Ook als leerlingen begeleid moeten worden. Maar dat proberen we in het team altijd op te vangen. Want we weten ook dat dit nodig is voor onze toekomst.”
 
De frisse blik waarmee de Pius X leerlingen bij Boessenkool rondlopen, is ook goed voor het bedrijf, schetst Osse. Een mooi voorbeeld is de knul die met behulp van een app iets uitrekende over verspaning en veel sneller klaar was dan de specialisten van Boessenkool. Het leidde tot een kleine revolutie bij de machinebouwer die tot op dat moment eigenlijk niets deed met de mogelijkheden van smartphones. Inmiddels worden die wel degelijk ingezet. Of de knaap die met z’n opmerking ‘Facebook en LinkedIn zijn uit, jullie moeten op Insta’, ook zorgde voor een aanscherping van het social media beleid van Boessenkool. 
 
Machinefabriek Boessenkool viert het gouden samenwerkingsverband met het Pius X college tijdens de feestelijkheden rond de diploma-uitreiking op 2 juli in het Pius X college aan de Catharina van Renneslaan. Directeur Eelco Osse reikt er de Boessenkoolprijs uit aan een leerling(en) die zich op een bijzondere manier onderscheiden hebben. Bovendien laat het bedrijf een goed gevulde ijscokar aanrukken, waar àlle leerlingen en hun aanhang een lekkere, frisse traktatie kunnen halen.