Algemeen

Grote belangstelling voor werk in het ziekenhuis

ALMELO – Het was zaterdag enorm druk in het ZGT Almelo. Vele belangstellenden, jong en oud, grepen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen. Voor de jonge bezoekers was op de begane grond een speciale route gemaakt langs verschillende onderdelen. “We hebben al een extra set stempelkaarten gedrukt, maar ook die is al op”, geeft een van de medewerkers aan. Ook de ballonnen waren niet aan te slepen. 

Een van de bezoekers is Wouter ten Velde. Samen met zijn ouders en zusje Nienke besloten ze op het laatste moment nog een bezoek te brengen aan het ziekenhuis. “Het was heel tof om in de ambulance te liggen”, zegt Wouter enthousiast. En dat vonden meer kinderen. Bij de ingang van het ziekenhuis stonden twee ambulances die van top tot teen werden gekeurd door vooral jong, maar ook oud. 

Op de afdeling fysiotherapie waren er activiteiten met als thema ouderen en bewegen. Maar vooral de jeugd wilde wel eens ervaren hoe senioren erbij lopen. Dus werden ze door een van de vele medewerkers en vrijwilligers in een bijzonder ‘ouderdomspak’ gehesen. “Dat voelt zwaar en loopt niet lekker”, aldus een 9-jarige jongen. Wie het nog extra moeilijk wilde maken, kon een speciale bril opzetten, waarmee bijvoorbeeld staar werd nagebootst. En zo werd een parcours afgelegd over allerlei obstakels. 

Bij de poep- en plaspoli kon informatie worden ingewonnen over het zindelijk leren worden op latere leeftijd. Vrijwilligers hadden daarvoor speciale onderbroekjes meegenomen, om hun verhaal beter te kunnen ondersteunen. Kinderen konden voor vermaak spijkerpoepen, terwijl aan de overkant jonge meisjes en jongens werden omgetoverd tot dokters in de dop. Met witte jas, stethoscoop, handschoenen en mondkapje voor werd menigeen door de ouders op de foto gezet. 

Ook werd er aandacht besteed aan de technische kant van het Almelose ziekenhuis. Onder begeleiding kon er een kijkje in de keuken worden genomen en bij het facilitair bedrijf. En op diverse plekken stonden kleine en grotere robots. “Het lijken net Teletubbies met zo’n scherm op hun buik”, wees een klein meisje. 

En het mooie van alles is dat je even in een ziekenhuisbed kon plaatsnemen, om te voelen hoe het ligt. Maar daarna met papa en mama weer mee naar huis kon om ’s avonds in je eigen bed in slaap te vallen.