Algemeen

Half jaar lang Kaas oet Twente voor Voedselbank Oost Twente

NOORDOOST-TWENTE - Zes boeren uit Noord-Oost Twente, die de handen ineen sloegen om zelf hun Kaas oet Twente op de markt te brengen, schenken een half jaar lang maandelijks een flink pakket kazen aan de Voedselbank Oost Twente. Daarmee kan maandelijks aan 225 voedselpakketten voor de cliënten van de Voedselbank een stuk Kaas oet Twente worden toegevoegd. Een welkome aanvulling op de reguliere pakketten, die onlangs dan ook in dank werd aanvaard door voorzitter Jan Smudde van de Voedselbank Oost-Twente.

Boer Frans Zanderink (rechts) overhandigt een kratje met Kaas oet Twente aan Jan Smudde, voorzitter van de Voedselbank Oost Twente.

Om de toekomst van hun gezinsbedrijven veilig te stellen in deze voor de agrarische sector onzekere tijden, besloten zes boeren begin dit jaar het heft in eigen hand te nemen. Na rijp beraad besloten ze zelf kaas te gaan maken van de melk die voorheen aan gigant Campina werd geleverd. Met Kaas oet Twente hebben de zes boeren nu in klein coöperatief verband de hele ‘keten’ in eigen hand. Van het produceren van de melk tot het vermarkten van het eindproduct, de kaas. Enkel de productie van de kaas is uitbesteed. Aan een sinds jaar en dag gerenommeerde kaasmaker: DOC uit Hoogeveen. ‘Dat moet je aan specialisten overlaten’, zeggen Martin Veldscholten en Frans Zanderink (bekend als ‘Boer Frans’ uit Boer zoekt Vrouw). Hoewel de Kaas oet Twente dus in Hoogeveen wordt geproduceerd, proef je er volgens het tweetal, dankzij de speciale receptuur, wel degelijk in dat deze is gemaakt van de melk van koeien die grazen op Twentse ‘oale groond’.

Verhaal klopt

Na een maand of vier verloopt het project Kaas oet Twente volgens Martin Veldscholten en Frans Zanderink ‘boven verwachting’. Omdat het ‘verhaal er achter klopt’, volgens Zanderink. „Het is een eerlijk product, gebaseerd op gezond boerenverstand.” Inmiddels is Kaas oet Twente verkrijgbaar op ruim 50 verkooppunten, voornamelijk in Twente. De kaas, verkrijgbaar in de varianten jong, jong belegen, belegen, extra belegen en oud, wordt verkocht via huisverkoop, kaasautomaten, delicatessenzaken, zuivelwinkels, (streek)markten, supermarkten en via de horeca.

 

Boer Frans Zanderink (rechts) overhandigt een kratje met Kaas oet Twente aan Jan Smudde, voorzitter van de Voedselbank Oost Twente.