Algemeen

Hanny Niessen, de grote kracht achter de Kunsthal, stopt ermee

ALMELO - Hanny Niessen heeft afscheid genomen van de Kunsthal Hof 88. Negentien jaar was zij de drijvende kracht achter de vele exposities, maar ze vindt het mooi geweest. “We hebben net voor de negentigste expositie de uitnodigingen de deur uit gedaan. Ik ga zeker kijken, maar dan ben ik er op een andere manier bij.”

Hanny heeft een groot, kloppend hart voor de (lokale) kunst. Haar beide ouders hielden van lezen en van kunst in vele facetten. “Ik denk dat je er gevoelig voor bent, want ik heb zelf nooit een kunstopleiding gevolgd. Wel een muziekopleiding. Als zoiets als de Kunsthal op je pad komt, dan is het vooral organisatorische kracht.”

Redder

Toen ze in september 2003 in de krant vernam dat de kunsthal gesloten zou worden, sprong ze in de bres. “Toen ik dat las, dacht ik ‘dat mag nooit gebeuren’. De Kunsthal werd toen bemand door de gemeente, door mensen die een vaste baan hadden. De gemeente moest een gigantische bezuiniging doormaken en de Kunsthal zou daar slachtoffer van worden.”

Samen met Ineke Pezie wierp zij zich op voor het behoud van de Kunsthal Hof 88. En met succes. In november 2004 werd de eerste tentoonstelling geopend: een goot succes met veel bezoekers. En die grote aantallen bezoekers zijn aldoor gebleven. “Bij elke opening hebben we tussen de honderd en honderdtwintig aanwezigen. Nu zo na ruim twee jaar corona moet het wel weer opnieuw zo druk gaan worden. Met de vele vrijwilligers hebben we het tot een succes gemaakt, je doet het nooit alleen”, benadrukt ze. “We zijn met een grote groep mensen, die allemaal even enthousiast zijn. Het is een vrijwilligersorganisatie die professioneel werkt. We richten het altijd heel professioneel in, het ziet er fantastisch uit. Daar hebben we jaren veel complimenten over gehad.”

Kunstenaars leren kennen

Elke acht weken wordt een nieuwe tentoonstelling ingericht. En dat kost de nodige voorbereiding. “De atelierbezoeken hebben de meeste indruk op mij gemaakt”, geeft Hanny aan. “Je leert de kunstenaars dan echt kennen. Dat was voor mij een absolute noodzaak. Als ik dan het werk zag, dan begon ik in mijn hoofd al met inrichten: dat kunstwerk op die plek, in die ruimte, met die belichting.”

Kinderen Kijken Kunst

Ook de kinderen het bijbrengen van het kijken naar kunst vond Hanny prachtig om te doen, samen met Gonnie Lelieveld. Tijdens Kinderen Kijken Kunst leren de kinderen dan op een speelse en ongedwongen manier te kijken naar kunst. “Dat is altijd zo ontzettend leuk. Ik ging altijd meteen naar de tuinzaal, dat is vaak al heel indrukwekkend. Dan ligt daar zo’n batterij kinderen op de grond, leg ik ze wat uit en daarna stuurde ik ze op onderzoek uit. Om vervolgens de kinderen zelf wat te laten tekenen.”

Met een groep vrijwilligers heeft Hanny Niessen vrijdag afscheid genomen van de Kunsthal. Haar (organisatorische) taken worden overgenomen door meerdere vrijwilligers, waaronder gastcurator Remco Dikken en Annemiek Muller. “Ik ga met een gerust hart weg. Het programma voor volgend jaar en 2024 ligt al klaar. Ik zal de Kunsthal missen, maar ik kan de tentoonstellingen blijven bezoeken. En over een jaar weet niemand meer wie je bent. Het is leuk, het is mooi en goed geweest.”

Momenteel is de expositie van recent afgestudeerden te bezichtigen. Op zondag 22 januari wordt de nieuwe, negentigste, tentoonstelling geopend, met werken van Lotte van Lieshout (schilderkunst), Sjoerd Tegelaers (grafisch) en Esmee van Zeeventer (fotografie).