Algemeen

Hospice Leendert Vriel Almelo vooral warm en huiselijk

ALMELO - Leendert Vriel heeft de deuren van het nieuwe hospice geopend. Er zijn vier kamers plus een gezamenlijke ruimte gezellig en huiselijk ingericht in een vleugel op de tweede verdieping van woonzorgcentrum de Koppel aan de Brouwerijstraat. Een thuis voor mensen in de laatste levensfase.

Coördinator Elise Meenderink (links), drie verpleegkundigen van ZorgAccent team de Koppel en huisarts N.G Spit rond een van de vier bedden van hospice Leendert Vriel Almelo in de Koppel. Foto: Bianca Hellemons

“We willen proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de persoonlijke leefsituatie”, coördinator geeft Elise Meenderink aan. “De mensen die hier komen kunnen hun eigen spullen meenemen om neer te zetten en op te hangen.”

Thuisgevoel

De zorgverleners en vrijwilligers van het hospice willen de best mogelijke palliatieve zorg bieden aan mensen in hun laatste levensfase. “Wij streven ernaar het thuis-gevoel te benaderen. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met een eigen badkamer, keukentje, eettafel en een zithoek om familie en vrienden te ontvangen. Zodat het toch een beetje als thuis aanvoelt. De bewoners bepalen zelf wanneer ze bezoek willen ontvangen. Eigenlijk je huis in het klein.”

De kamers zijn gecreëerd in bestaande kamers van De Koppel. Interieurstyliste Renée Aerts heeft ervoor gezorgd dat het verstelbare bed niet aanvoelt als een ‘verpleegbed’ door en een hoofdbord achter te plaatsen. Warme tinten zijn op de muren en in de decoratie aangebracht. “Bewoners van De Koppel hebben al een sneak preview gehad. Een van hen zei dat ze een hotelgevoel kreeg. En dat is precies de bedoeling.”

Luisterend oor

Binnenkort zal de eerste bewoner worden ontvangen. Doordat het vrijwilligersteam nog niet op volle sterkte is, zal het aantal bewoners langzaam worden opgeschroefd naar het maximum van vier. “We zitten rond de vijfentwintig vrijwilligers, maar dat is nog niet genoeg om volop te kunnen draaien”, weet Elise.

“Vrijwilligers werken in koppels van twee, in shifts van vier uur. Daardoor hebben we al acht vrijwilligers per dag nodig.”

De belangrijkste taak van de vrijwilliger is ‘er zijn’. “Dat kan zijn dat een bewoner een spelletje wil doen, dat de vrijwilliger de krant voorleest of samen gezellig een praatje maken. Het geeft de bewoners een gevoel van veiligheid; weten dat er mensen voor je zorgen. Er is altijd iemand voor je in de buurt.” Ook de was draaien en het keukentje opruimen zijn werkzaamheden van de vrijwilligers. “Willen we optimaal draaien, dan hebben we ongeveer zestig vrijwilligers nodig.”

De vrijwilligers krijgen voordat ze beginnen een opleiding voor dit bijzondere vrijwilligerswerk. Welke eisen stelt het hospice aan de vrijwilliger? Elise: “We kunnen iedereen gebruiken die zijn hart op de goede plek heeft zitten. We zoeken mensen met levenservaring, invoelend vermogen, die er willen zijn voor de bewoners in de laatste levensfase en voor hun naasten. Belangrijk is wel dat ze hun eigen rouwverwerking op orde hebben, zodat ze niet worden teruggeworpen op hun eigen verlies. Want niet alle bewoners die zullen komen, zijn klaar met leven. Er zullen ook jonge mensen komen of mensen met kinderen.”

Voor zorgtaken hoeft men maar op de knop te drukken, en dan komt een van de negen verpleegkundigen van ZorgAccent. Elise: “Dat is ook het fijne van deze locatie: er is altijd zorgpersoneel aanwezig. En ook het contact met de eigen huisarts blijft voor mensen uit Almelo. Zeker in het traject waarin deze bewoners zitten, en alles hebben besproken met hun huisarts en naasten, moet je als het niet nodig is, niet van arts wisselen.”

Denk je iets te kunnen betekenen voor Hospice Leendert Vriel Almelo? Kijk eens op www.hospicealmelo.nl of maak een vrijblijvende afspraak door te bellen met 0546-762738 of te mailen naar hospicealmelo@leendertvriel.nl.

 

Coördinator Elise Meenderink (links), drie verpleegkundigen van ZorgAccent team de Koppel en huisarts N.G Spit rond een van de vier bedden van hospice Leendert Vriel Almelo in de Koppel. Foto: Bianca Hellemons