Algemeen

Ilone Krukkert brengt haar eerste twee kinderboeken uit

ALMELO - Al jaren tekent Ilone Krukkert. Vooral dieren en de natuur. Na vele aanmoedigingen van haar moeder is het na jaren er van gekomen: ze heeft haar eerste kinderboek uitgegeven. Ukkie en haar vriendjes. En een tweede boekje ligt al bij de drukker. “Voor mijn eigen kinderen heb ik vroeger ook vaak tekeningen en verhalen gemaakt. Dit is zo leuk om te doen.”

In de kamer hangen vele tekeningen van haar hand. Een bak vol met schetsboeken en potloden staat klaar om geopend te worden. Wanneer Ilone zin en tijd heeft ligt de keukentafel er vol mee, om haar gedachtenspinsel op papier vast te leggen. “Creatieve mensen hebben geen rommel, maar overal creatieve ideeën zeg ik altijd. Als klein kind tekende ik al enorm veel. Mijn moeder zei altijd dat vanaf het moment dat ik een potlood vast kon houden, dat ik aan het kleuren was. Ze zie ook vaak ‘maak eens een kinderboekje’. Dat is nu dan eindelijk toch van gekomen, al kan zij het helaas niet meer meemaken.” Haar vader is trots dat het eindelijk wel zo ver is. 

Genieten

Het eerste boekje ‘Ukkie en haar vriendjes’ gaat over een elfje dat op een dag van alles beleeft. Ilone heeft het boekje zelf geschreven en geïllustreerd. Een aantal maanden terug is ze ermee begonnen en nu ligt het boekje al klaar. “Ik wilde een verhaal, met iets over de natuur. Kinderen zitten tegenwoordig zoveel binnen, achter een scherm, terwijl er buiten zoveel te beleven valt. Het verhaal zat al een beetje in mijn hoofd. Terwijl ik dan aan het tekenen ben bedenk ik dan de rest van het verhaal.”

Ukkie maakt vrienden in het bos. Zo gaat ze op pad met de slak en met konijn Wijsneus. De boodschap die Ilone mee wil geven: kijk maar goed naar wat je allemaal ziet, zodat je net als Ukkie van de natuur geniet. 

Gevoel op papier

De natuur is een grote inspiratiebron van de Almelose schrijfster Ilone Krukkert. Niet alleen voor haar vele tekeningen, maar ook voor teksten. “Ik ben een gevoelsmens, een denker. Mijn doel is mensen via mijn gedichten en teksten herkenning te bieden en kracht te geven.” Bij Ilone gaan ze bijvoorbeeld over depressie, verwachtingen, vragen rondom ons leven en respect met elkaar. Vele gedichten en gedachtenspinsels worden voorzien van een eigen genomen (natuur)foto of tekening. De teksten blijven niet onopgemerkt op alleen haar Facebook staan. Haar site www.facebook.com/leesenvoel heeft inmiddels bijna 1800 volgers. De mooiste gedichten en woorden van Ilone over het afscheid, verlies, de dood en rouw staan ook op de site van Remember Me. “Ik krijg daar veel mooie reacties op en dat geeft mij dan weer een fijn gevoel. Dat je op afstand met zo’n tekst er voor iemand kan zijn.

In teksten kan je veel kwijt, alleen lukt dat niet iedereen. Ik durf wel van alles op papier te zetten. Het kan voor een ander een stuk herkenning zijn of geeft dan een steuntje in de rug.”

Bont en blauw

De Almelose heeft op dit moment vooral de smaak van het kinderboek maken te pakken. Want krap twee weken na de uitgave van haar eerste kinderboekje ligt ook het tweede kinderboekje al bij de drukker: Feest voor Bont en Blauw. “Hier gaat het om dat we iedereen zouden moeten accepteren zoals hij is. Dik of dun, kort of lang, met of zonder bril.” Dit boekje kon al zo snel naar de drukker dankzij sponsoring door zus Ingeborg Krukkert en haar partner Alan Nadery. “Ik heb zelfs al tekeningen en tekst voor een derde boekje klaar liggen, maar uitgeven in eigen beheer is best prijzig”, weet Ilone inmiddels. “Daarom laat ik de boekjes in kleine oplages drukken.”

De boekjes zijn geschreven en geïllustreerd door Ilone Krukkert en bevatten zo’n zeven tekeningen per boekje. Met de uitgave is er rekening gehouden met de handen van kleine kleuters, beide boekjes zijn op dik glanzend papier afgedrukt zodat ze met een vochtige doek afneembaar zijn. De boekjes zijn in een oplage van twintig stuks uitgegeven en kosten 10 euro per stuk.

Wie een exemplaar wil ontvangen, kan het beste mailen naar ilonekrukkert@outlook.com.

Uw reactie