Algemeen

Jeugd geniet van obstacle race op schoolplein als opwarmertje voor september

ALMELO - Vijf Almelose scholen zijn de gelukkigen. Zij mochten meedoen aan de Yu Man Race School Tour. Dat hadden er wel meer gewild. Want de kinderen zijn er wel aan toe om zich weer eens lekker uit te leven. Wie het heeft gemist, kan op donderdag 6 mei in de herkansing. In samenwerking met Sportbedrijf Almelo wordt er van het moddervette event vol uitdagende obstakels nog een voorproefje gegeven.

Zo heftig als bij de echte Yu Man Race, de jaarlijkse uitputtingsslag voor getrainde en soms iets minder getrainde atleten in Hellendoorn, werd het niet. Maar de kinderen rennen, kruipen en klauteren dat het een lieve lust is. “We willen de kinderen kennis laten maken met sporten en laten ervaren dat obstacle run helemaal tof is.”, vertelt organisator Bas Wispels. “We zouden kinderen graag structureel in beweging willen zetten. Op veel scholen vallen gymlessen uit, omdat er niet binnen gesport mag worden of er geen twee klassen tegelijk de gymzaal in mogen. Wij willen graag de jeugd weer in beweging zetten en houden. Dat was al belangrijk, maar vanwege corona nog belangrijker. We zijn nu nog bewuster geworden van onze vitaliteit en weerbaarheid. En de School Tour is een mooie promotie van onze Kids Obstacle Run.”

Stormloop van scholen
Het team van Yu Man Race bezoekt met hun ‘schooltourbus’ 57 basisscholen. “We hadden gezegd dat we naar vijftig scholen zouden gaan. Hiervoor konden zij zich aanmelden. Binnen een paar dagen was dat aantal behaald en hebben we de inschrijvingen opgerekt naar 57.” Inmiddels zijn de Almelose basisscholen bezocht en hebben de leerlingen daarvan een leuk en sportief parcours afgelegd. “Op het schoolplein bouwen we een mini parcours met een boog met een timer en een vijftal obstakels. Voor de kinderen van de onderbouw gaat het om de fun en het samenwerken. Voor de leerlingen van de bovenbouw maken we er een echte competitie van om ze te prikkelen. Het is prachtig om te zien hoe enthousiast de kinderen gelijk al reageren als ze het schoolplein opkomen.”

Tot nog toe heeft het team van Yu Man Race alleen maar lovende reacties ontvangen op de School Tour. “Niet alleen van de kinderen, met hun stralende gezichten, ook van ouders en leerkrachten. En daar doen we het voor: volwassenen en kinderen met plezier laten bewegen. En van die fantastische reacties krijgen wij weer energie.”
Het initiatief is zo goed ontvangen, dat Sportbedrijf Almelo contact heeft gelegd met de organisatie van de Yu Man Race. “Er konden helaas maar vijf Almelose scholen meedoen, terwijl het een leuke en sportieve actie is”, zegt Femke Keupink van Sportbedrijf Almelo. “Vandaar dat we hebben gevraagd of er voor ons nog een mogelijkheid is.”
In de meivakantie heeft het Sportbedrijf bijna elke dag een activiteit voor de jeugd tot en met 18 jaar op de planning staan waaronder suppen, basketbal en kickboksen. En op donderdag 6 mei een hele dag met onderdelen van de obstacle run. “We gaan met tijdsblokken en leeftijdsgroepen werken, zodat alle jongeren aan bod komen. Waarschijnlijk wordt deze dag gehouden bij Oranje Nassau, maar dat moet door de gemeente nog goedgekeurd worden.” De overige activiteiten vinden verspreid door heel Almelo plaats.
Eind deze week staat het programma online en kunnen kinderen zich inschrijven op www.actiefalmelo.nl, onder het tabblad meivakantie.

Yu Man Race
De Yu Man Race staat gepland voor 4 en 5 september in Hellendoorn. Op zaterdag 4 september begint de Half Marathon, speciaal voor de ervaren loper. Deelnemers kunnen kiezen uit 10 of 21 kilometer. Tijdens deze mooiste en tevens zwaarste trailrun van Nederland beleef je een unieke ervaring rondom Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De mogelijkheden van het terrein worden optimaal ingezet, zonder aangebrachte hindernissen zoals bij een Obstacle Run. ‘s Middag volgt dan de Kids Obstacle Run over 1,5 of 3 kilometer. Deze run staat in het teken van plezier hebben, samen met vriendjes en vriendinnetjes, ouders en/of begeleiders. Hier kunnen maximaal 1500 kinderen aan deelnemen.
Zondag 5 september is het tijd voor ‘het echte werk’. De Yu Man Race Obstacle Run over 5, 10, 15 of 21 kilometer. “Het wordt een spectaculaire race voor alle niveaus”, benadrukt Wispels. “De vier verschillende elementen water, modder, lucht en vuur kun je beleven op vier verschillende terreinen.”
Aanmelden is mogelijk via yumanrace.com totdat het maximaal aantal deelnemers is bereikt.