Algemeen

Julia Golstein in de finale van Miss Teen of Overijssel

ALMELO - Ze had nog nooit op hakken gestaan. Toch is de stralende Julia Golstein uit Almelo verkozen tot een van de finalisten van Miss Teen of Overijssel 2023. Ze neemt het in de grote finale op 19 maart op tegen 19 andere jonge beauty’s. “Ik heb heel veel geoefend en ik oefen nog steeds.”

De 16-jarige schone woont nog niet zo lang in Almelo, slechts anderhalf jaar. “Ik ben geboren in De Krim, heb vijf jaar op Curaçao gewoond, waarna ik weer voor 6 jaar naar De Krim ben verhuisd. In augustus 2021 zijn we in Almelo komen wonen.”

Op het podium

Ze volgt de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker op het ROC in Almelo. Daarnaast werkt ze als kassamedewerker bij de Jumbo. In haar vrije tijd loopt ze af en toe mee met een modeshow van een vriendin van haar moeder. “Ik hou ervan om op het podium te staan. Model worden is een grote droom. Het zou me ontzettend gaaf lijken.” Daarom schreef ze zich in via een website. Later werd de jonge schone ook nog gescout om mee te doen. “Ik wil natuurlijk heel graag verder in de modellenwereld en ik hoop dat dat door deze missverkiezing dat gaat lukken.”

Voordat ze kon juichen moest Julia tijdens de casting bij De Wilgenweard in Nijverdal eerst drie rondes door zien te komen: in een jurk en op hoge hakken, de bikinironde en een ronde waarin vragen in het Engels moesten worden beantwoord. “Ik was aan het begin van de dag heel zenuwachtig, maar na de eerste ronde gingen alle zenuwen eigenlijk al weer weg. Ik heb ontzettend genoten van de leuke dag. Ik heb veel nieuwe meisjes leren kennen en ik ga nu echt beginnen met het traject naar de grote finale.”

‘Blijf jezelf’

Met een leuk koppie ben je er nog niet! Voor de finalisten zijn er diverse trainingen en instructies. Sport is belangrijk, want een goede conditie betekent een goede uitstraling. “We hebben vaak trainingsdagen om te oefenen voor de finale. We krijgen catwalk trainingen, danslessen, social media tips en presentatie tips.”

Julia heeft ook een tip voor meiden die dit artikel lezen. “Wees lekker jezelf. Er zijn altijd mensen die vervelende opmerkingen maken of haatreacties plaatsen via social media. Probeer hier geen aandacht aan te besteden. Je bent mooi zoals je bent en je hoeft je nooit te veranderen voor een ander.”

Goede doelen

Er is ook een maatschappelijke component aan de wedstrijd. De kandidaten worden geacht aan fundraising te doen. Gekozen is voor de Linda-Foundation. Julia: “Dat is een stichting die zich inzet voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. Al het geld dat wij als Team Miss Teen en Miss Beauty of Overijssel ophalen gaat naar gezinnen in Overijssel.” Julia heeft naast ontvangen donaties oliebollen verkocht en lege flessen opgehaald om geld in te zamelen. 

Almelose schoonheden

Aan de finale in Hardenberg doen in totaal 41 meiden mee: 20 meisjes in de categorie Teen (meiden van 15 tot 18 jaar) en 21 meisjes (dames van 18 tot 24 jaar) in de categorie Beauty. De winnaar mag zich Miss Teen of Overijssel of Miss Beauty of Overijssel noemen.

Julia is niet de enige Almelose die wist door te dringen tot de finale van Miss Teen of Overijssel. Ook Mashanda Jonathans en Tess Platerink zijn genomineerd in de categorie Teen. Bij ‘Beauty’ staan de Almelose Dilara Cosar, Ece Gonuldas en Esther Teeuw in de finale.