Algemeen

Kinderen met beperking staan niet langer buitenspel
dankzij framevoetbal bij PH Almelo

ALMELO - PH Almelo wil framevoetbal gaan aanbieden en heeft van de KNVB de toezegging gekregen dat zij een regionale functie krijgt. Om de jongens en de meiden ook inclusief te kunnen ontvangen, zijn er aanpassingen aan het gebouw nodig. De club ontving van de Zwaluwenactie uit handen van Ate Brunnekreef, ambassadeur KNVB, een bijdrage hiervoor van ruim zesduizend euro. 

Door de regionale functie kunnen alle spelers met een loopbeperking uit Twente bij PH op de zaterdagochtend komen om te framevoetballen. Framevoetbal is een vereenvoudigde voetbalvorm, waarbij kinderen die gebruikmaken van een rollator/looprekje ook kunnen genieten van het voetbalspel.

Bestuurslid Ben Lubbers is blij met de donatie, waarmee de oprijhelling naar het clubgebouw is aangepakt. Ook zijn er aanpassingen aan het mindervaliden toilet aangebracht. Iets wat past binnen het motto van de Zwaluwen Jeugd Actie van het Spierfonds: 'Wij willen dat iedereen kan genieten van voetbal en het verenigingsleven. Ook kinderen met een beperking! Wij zetten ons hier dan ook met hart en ziel voor in.'

Veel spelvorm

Fried Lubbers is aangesteld als trainer. “Ik heb geen ervaring met het framevoetbal, wel met jeugd in de geestelijke gezondheidszorg. Het zal een soort pupillentraining zijn dat we gaan verzorgen, met veel spelvorm. Met daarbij ook veel oog voor het sociale aspect”, benadrukt Lubbers. “Je kan deze jongeren niet belasten zoals reguliere jongens. Dat is het doel ook niet. Het sociale aspect staat voorop.”

De intentie was namelijk vorig seizoen al te beginnen, maar corona gooide roet in het eten. De organisatie heeft mede daardoor de opzet ook iets kunnen wijzigen. Zo worden de trainingen op de zaterdagen gegeven, van 9.00 tot 10.00 uur. “Het verenigingsleven is toch vooral op zaterdag. Na de wedstrijd nog even de kantine in. Dat kan nu ook voor de kinderen die deelnemen aan het framevoetbal. Van dat onderdeel kunnen ze dan ook genieten en het er maandag op school over hebben.”

Ambassadeur Blaswich

De Almelose voetbalclub krijgt van vele kanten een reikende hand om het framevoetbal in Twente van de grond te krijgen. Zo heeft een club in Groningen, waar deze vorm van voetballen al wordt aangeboden, toegezegd dat de deelnemers bij PH een keer in Groningen een balletje mogen trappen. En niet te vergeten de lokale steun: Heraclesspeler Janis Blaswich is ambassadeur van het nieuw op te richten team. Fried: “We hopen dat met zo’n goede ambassadeur dat er veel jongeren op af komen. Dan zou het geweldig zijn als deze kinderen dan een keer bij Heracles zouden kunnen trainen.” 

Kinderen met een beperking zonder frame? Dat is geen probleem bij PH. Er staan twee frames klaar voor gebruik en er is subsidie om nog eens vijf ‘looprekjes’ aan te schaffen. “Alles straat klaar, nu alleen de spelers nog. We hebben geen heel elftal nodig, maar wel een paar om gezellig een balletje te kunnen trappen.”

Clinic

PH doet er alles aan om dit seizoen het framevoetbal op de kaart te zetten. Om zoveel mogelijk kinderen met een loopbeperking te bereiken, zijn er al contacten gelegd met onder meer het Roessingh in Enschede, waar op 22 september een clinic framevoetbal wordt gegeven. 

Ate Brunnekreef, ambassadeur KNVB, is blij om te zien dat PH het initiatief heeft genomen om het framevoetbal in Twente op de kaart te zetten. “Het is een ongelooflijk belangrijk initiatief. Ik hoop dat PH Almelo het volledig van de grond krijgt. Het is de laatste tak van voetbal die nu echt in ontwikkeling komt. Via de Zwaluwen Jeugd Actie wordt jaarlijks geld ingezameld voor jeugd met een beperking. Verenigingen kunnen subsidie aanvragen voor een activiteit of een aanpassing aan de accommodatie. PH krijgt extra ondersteuning van ons zodat framevoetbal meer van de grond komt. Ik hoop dat ze aan het eind van het jaar kunnen zeggen dat ze 5 a 6 deelnemertjes hebben.”