Algemeen

Kinderen verdienen mooi zakcentje aan het ruimen van zwerfvuil

ALMELO - Trots namen de kinderen van het Sluitersveld vrijdag hun welverdiende zakgeld in ontvangst. Sommigen gingen met meer dan 30 euro naar huis, wat ze goed kunnen gebruiken in de vakantie. De afgelopen weken raapten ze samen het zwerfvuil op in hun wijk, met het project ‘zakgeld voor zwerfvuil’. De laatste dag sloot wethouder Eugène van Mierlo bij hen aan. 

“Het is natuurlijk geweldig dat de kinderen meegedaan hebben met dit mooie project. Ik zie regelmatig kinderen die erg gemotiveerd aan de slag zijn. We hopen dat ze de komende tijd zwerfafval blijven opruimen en dat ze zelf bewuster omgaan met afval. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”          

Vanuit tiener- en jongerenwerk is het project opgepakt door Avedan. Diana Huurnink begeleidde namens Avedan wekelijks de kinderen met hun rondje door de wijk. “Het is een mooie manier om een klein zakcentje voor zomervakantie te verdienen. Deze jongeren zijn nog te jong voor een vakantiebaantje, maar willen wel graag wat verdienen. Op deze manier leren ze de waarde van het geld, voor de wijk en het milieu. Mooier kunnen we het niet krijgen.”

Beloning belangrijkste

Met het ruimen van het zwerfvuil kunnen de kinderen per keer 2,50 euro verdienen, met een maximum van 35 euro. De kinderen geven eerlijk aan waarom ze meedoen. Steevast is het antwoord ‘voor het geld’. Luuk (10) is halverwege het project ingestapt. Hij zag wekelijks een groepje door de wijk lopen. “Ik had toch niets te doen en dat geld kan ik goed gebruiken.” Ook Danaé (12) loopt mee voor een extra zakcentje. “Dan kan ik er wat leuks voor kopen wanneer we op vakantie in Frankrijk zijn.” Levi (10): “Mijn moeder zegt ‘je krijgt geld en je ruimt de natuur op’. Dat zijn twee mooie dingen.” 

Zo’n 16 jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 13 jaar liepen in de stromende regen en in de stralende zon om hun Sluitersveld een beetje schoner te maken. En elke week kwamen ze met zakken vol rommel terug. De meest rare dingen werden aangetroffen: lakens, rolgordijnen, een vloerkleed, een kapotte zandbak en zwembaden. “Het vieste dat we tegen zijn gekomen is een onderbroek”, zegt Danaé terwijl ze een vies gezicht trekt.

De wijk ligt vol met sigarettenpeuken. Vooral rondom het Eskerplein zijn ze te vinden. “Kijk hoe dom de mensheid is”, roept Luuk. Hij wijst naar een paal waar de mensen hun peuken kwijt kunnen. Het lijkt wel of er meer naast ligt dan dat ze er in worden geworpen. “Dat is toch niet zo moeilijk om ze daar in te stoppen?”

Ook worden er veel tandenstokers gevonden. “Dat doen ze op het Sluitersveld geloof ik allemaal. Flossen en dan die stokjes op de grond achterlaten”, zegt Diana Huurnink.

Rommel ruimers

Het idee voor het project ontstond bij Van Mierlo door ergernis tijdens zijn rondjes hardlopen, zo’n 1,5 jaar geleden. “Tijdens het hardlopen zie ik zoveel van die rotzooi liggen. Je kan dan gaan klagen of zelf de handen uit de mouwen steken. Op social media postte ik het idee om samen aan de slag te gaan. Daar kreeg ik reacties van mensen die al langer lopen, mensen die geïnspireerd zijn door Heel Almelo schoon.”

Inmiddels zijn er al meer dan duizend grijpers uitgereikt. Wie nog wil aansluiten, kan zich aanmelden via duurzaamheid@almelo.nl en een grijper ophalen bij de gemeentewerf aan de Turfkade.

De afgelopen periode is er door 115 leerlingen in zes Almelose wijken zwerfafval verzameld. In totaal is er, vanuit het ‘zakgeld voor zwerfvuil’ project, 1682 kilo aan zwerfvuil verzameld in de wijken Aalderinkshoek, Ossenkoppelerhoek, Schelhorst, Sluitersveld, Nieuwstraatkwartier en De Riet. Diana: “Het is mooi dat we met z’n allen Almelo beetje mooier en schoner kunnen maken