Algemeen

Kinderminister Luca Ripolli wil politiek toegankelijker maken voor jong en oud

ALMELO – Stilzitten is niet echt zijn ding en dat is maar goed ook. Want de 16-jarige Luca zit in het eindexamenjaar Havo, is voorzitter van de leerlingenraad op het Noordik en ook nog eens kinderminister voor digitalisering. “Ik moet toegeven dat ik wel heel druk ben. Maar ik ben niet iemand die Netflix gaat kijken.” Vanwege corona is zijn ministerschap verlegd tot halverwege maart 2021.

Een bevlogen jaar, zeker voor Luca. Hij reist zo nu en dan naar Den Haag. Door het coronavirus wel minder vaak dan gehoopt en verwacht. “Het is heel anders geworden dan we voor ogen hadden, veel afspraken konden we niet door laten gaan. Heel jammer. Maar vanuit huis kan ik ook veel doen. En de berichten die ik ontvang, niet alleen van jongeren, geven me een goed gevoel. Vooral als je van een jongere hoort dat diegene mede door mij geïnteresseerd is geraakt in de politiek.”

 

Politieke teksten

Bij Luca thuis werd er nooit echt veel aandacht besteed een politiek. “Af en toe kreeg ik een appje van mijn opa als er een leuke politicus op de televisie is”, lacht Luca. Hij zit in de leerlingenraad van het Noordik en is bij veel activiteiten betrokken. Tijdens een LAKS-vergadering (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) waren ze op zoek naar een kinderminister. Luca reageerde meteen. Maar wat doet een kinderminister precies? “Dat verschilt per dag, per week. Samen met de staatssecretaris kijk ik hoe we iedereen digitaal mee kunnen krijgen.” Zo is de jonge Almeloër bezig met een lespakket en herschrijft hij politieke teksten. “Ik geef feedback op woorden die ambtenaren gebruiken. Ze gebruiken vaak vakjargon, voor buitenstaanders vaak moeilijke termen. Door het anders te verwoorden maken we de teksten duidelijker. Vaak zie ik teksten van social media, die niet aantrekkelijk zijn voor leeftijdsgenoten.”

 

Jongeren motiveren

De politicus in de dop doet zijn uiterste best om bij leeftijdsgenoten interesse te wekken voor politiek. “Dan moet je niet met moeilijke termen komen. Een pakkende foto op instagram, interactie. Als ik dan zie dat mijn broertje Mauro (13) dan wordt ‘gepakt’, daar word ik blij van.”

Ook wijst hij zijn leeftijdsgenoten graag op de gevaren van social media. “Digitalisering is een belangrijk onderwerp. Ik denk dat de jeugd soms onderschat wat de gevaren van sociale media kunnen zijn. Je kunt zo makkelijk iets doorsturen of delen, dat staat vervolgens voor altijd op het internet. Veilig internetten, daar moet nog veel meer aandacht aan besteed worden.”

Dichtbij huis, op Het Noordik in Almelo, zet hij zijn werkzaamheden als kinderminister voort. Zo draagt hij een mondkapje op school. “Het is belangrijk dat leeftijdsgenoten de maatregelen ook horen van iemand van hun leeftijd. Het is belangrijk dat we het samen doen. Mijn school doet heel erg zijn best coronaproof onderwijs te geven. Voor enkele leerlingen is de drempel wel hoger geworden om goed onderwijs te volgen. Degene met een medische achtergrond bijvoorbeeld die niet naar school durven. Zij volgen thuisonderwijs.”

 

Samenwerking

Vorige maand was Luca nog samen met staatssecretaris Raymond Knops op bezoek bij een verzorgingstehuis. “Daar zijn we in gesprek gegaan met bewoners hoe zij digitaal mee komen. Ook hebben we gesproken met een organisatie die in Zeist de ouderen digitaal proberen mee te krijgen.” In samenwerking met de Raad van Kinderen is een online bingo georganiseerd voor ouderen. “Prinses Laurentien was daarbij ook aanwezig. Kinderen van verschillende scholen kwamen met het idee. Het mooie ervan is dat de senioren gebruik kunnen maken van de middelen die ze hebben geleerd. Zo hebben ze ook geleerd om via de computer of iPad naar hun (klein)kinderen te bellen.”

Bij Bartiméus, voor mensen die slechtziend of blind zijn, heeft Luca gesproken over hoe mensen met een beperking digitaal mee kunnen komen. “Ook heb ik daar mooie voorbeelden gezien.”

 

Tot zijn beëdiging begin dit jaar was Luca Ripolli nog nooit op het ministerie geweest. Inmiddels zijn de dames en heren daar eraan gewend dar er ook kinderministers zijn. “En ze zijn ook echt benieuwd naar mijn mening over verschillende onderwerpen. Ik ben blij dat mijn termijn met twee maanden is verlengd, zodat een bezoek aan de Kamer ook een keertje kan.”

Zijn politieke plannen na zijn termijn als kinderminister van Digitale Zaken laat hij nog niet doorschemeren. “Ik wil denk ik na mijn examen eerst nog VWO doen. Daarna, dat hou in nog een beetje voor mezelf.”