Algemeen

Opleidingsbedrijf heeft 3 ijzers in ‘t vuur bij NK in de RAI

Koning op bezoek bij Daan, Jelle en Sietse van Bouwmensen Almelo

ALMELO / TUBBERGEN - Eind maart zijn de Nederlandse kampioenschappen voor vakwedstrijden in Amsterdam. Opleiders Bouwmensen Almelo en ROC van Twente hebben dit keer niet één, niet twee maar zelfs drie ijzers in het vuur. Tegelzetter Daan oude Lashof uit Weerselo gaat voor prolongatie van zijn titel NK tegelzetten, Jelle Lenferink uit Tubbergen doet mee op het onderdeel timmeren en Sietse Maathuis uit Reutum hoopt te vlammen bij het metselen. Het drietal krijgt hoog bezoek: de koning èn de twee ministers van onderwijs komen langs.

Ieder jaar wordt het Nederlands Kampioenschap voor jonge vakmensen in het (v)mbo (Skills, The Finals) gehouden. Op donderdag 23 maart openen de ministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma Skills, The Finals in de RAI in Amsterdam. Op de tweede dag van die kampioenschappen komt ook Koning Willem-Alexander. Hij bezoekt in ieder geval de wedstrijden van de bloembinders, kappers, schilders en tegelzetters.

Bij dat laatste onderdeel gaat de Koning de verrichtingen van Daan oude Lashof zien. Daan deed vorig jaar ook mee namens Bouwmensen Almelo en het ROC van Twente. Hij won onder moeilijke omstandigheden: hij was hartstikke ziek, maar wist op paracetamol en pure wilskracht de wedstrijden te doorstaan èn als Nederlands Kampioen te eindigen. Als kampioen mocht hij ook naar de Wereldkampioenschappen in Shanghai, maar die werden vanwege de coronapandemie afgelast. Daarom is Daan nu opnieuw in training bij het opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo en vastberaden om zijn titel met succes te verdedigen. „De volgende WK is in Polen, dat is dan ook wel weer een uitdaging.”

De 18-jarige Jelle Lenferink deed in december vorig jaar mee aan de kwalificatiewedstrijd voor het NK in Goes, Zeeland. Hij kreeg daar zijn werkstuk niet helemaal af, maar het was niettemin goed genoeg om mee te mogen doen aan The Finals. Jelle oefent met regelmaat in de werkplaats van Bouwmensen Almelo onder leiding van instructeur Frank Hulskotte, van wie in de afgelopen jaren al meerdere leerlingen Nederlands Kampioen werden. Jelle tempert al te hoge verwachtingen van zijn deelname. „Dit jaar ga ik een beetje ervaring opdoen en dan wil ik een volgende keer wel winnen.” 

De nog piepjonge Sietse Maathuis (17 jaar) komt uit een generatie van bouwvakkers. Zijn opa Gerard was metselaar, zijn oom ook en zijn vader zit in de bouwverkoop. Voor Sietse stond op jonge leeftijd al vast dat hij ook de bouw in zou gaan. „Lekker buiten werken… en als het sneeuwt of hagelt, zit je toch in de keet.”  Sietse deed mee aan de voorrondes in Oosterbeek en moest lang wachten voor hij te horen kreeg dat ook hij mee mag doen met de NK metselen. Ondanks de onzekerheid bleef hij stug door oefenen en is opgetogen dat hij gaat. „Het is een mooie ervaring. Dat was Oosterbeek ook al.”

Skills, The Finals zijn op donderdag 23 en vrijdag 24 maart in de RAI in Amsterdam.