Algemeen

Kunstenaar Sibyl Heijnen laat binnenstad Almelo schitteren met nieuw kunstwerk

ALMELO - In de donkere dagen van het jaar wil beeldend kunstenaar Sibyl Heijnen Almelo laten schitteren. Momenteel is ze druk bezig met een nieuw kunstwerk voor het evenement ‘Schitterend Almelo’ dat van 15 december tot 6 januari a.s. in de binnenstad is te bewonderen. Daar heeft ze pallets en vooral enorm veel blikjes nodig.

Sibyl Heijnen met een kleine lading blikjes in haar atelier. Foto: Johan de Ruyter

Het idee voor Schitterend Almelo leeft al twee jaar bij Sibyl en eindelijk begint het echt vorm te krijgen. Een project voor, met en in Almelo. “Ik wil onze stad graag in het zonnetje zetten. Dat we in de donkere dagen na Corona iets hebben waar we naar toe kunnen, kunnen bekijken”, begint ze. “Dat we weer vooruit kunnen kijken, plannen maken.”

Zowel in haar atelier als er buiten liggen blikjes, blikjes en nog meer blikjes. Allemaal verschillende merken, diverse kleuren. Het is een van de basisingrediënten voor het kunstwerk dat in het water bij Kreta moet komen. “Een plek waar je samen kan komen, maar ook afstand kan bewaren.” Projectleider Gonneke Bennes vult aan: “We wilden graag iets bij of op het water doen. Als een soort veilige haven, van hoop en licht.”

Blikjes en boompjes

“Om al een beetje beeld van Schitterend Almelo te geven: rondom de kerstboom komt een slinger van tijdelijke eilanden, gemaakt van houten pallets, heel veel blikjes en kleine boompjes. We willen zo Almelo laten schitteren. Enkele weken geleden hebben we een kleine proefopstelling gedaan met een heel mooi zonnetje erbij. Toen zagen we hoe mooi het effect het zal worden”

In het kunstwerk zijn veel, heel veel blikjes verwerkt. Geschroefd en geregen. Deze zijn verzameld tijdens het rapen van zwerfafval, ingezameld door vrienden en onbekenden en ‘uitgezocht’ bij Riwald. “We willen geen rommel achter laten, we willen Almelo juist mooier maken. Als het kunstwerk straks weer weg moet, is het te recyclen”, legt Sibyl uit. “We verzamelen al maanden! Ik heb me gerealiseerd dat ik zelf nog geen blikje gedronken heb”, lacht ze.

Bakentjes van hoop en licht

Tussen café Nielz en de Egbert Gorterbrug komen acht bakentjes van hoop en licht. Miniaturen torentjes die lijken op het torentje uit 1910 dat het personeel van textielfabriek Koninklijke Ten Cate schonk aan hun baas. Sibyl: “Om bij de ‘veilige haven’ te komen, zijn er lichtpuntjes langs de route, de bakentjes van hoop en licht.” Hierin zijn kleine exposities te zien van middelbare scholieren van Canisius, Erasmus, Pius X en het Noordik Lyceum. De leerlingen hebben na de zomer een inspirerende workshop gehad van Sibyl en de Almelose TikTokster Lola Pani. Sibyl: “Ik heb ze laten zien wat je met verschillende materialen kan. Ik heb ze aan het werk gezet met een stukje aluminiumfolie. Zo ontdekten ze dat er een gladde en een wat ruwere kant is. Toen ze aan het werk gingen kwamen ze met de meest creatieve en simpelste vormen.”

Gonneke: “Lola heeft laten zien dat kunst nog een stapje verder kan dan twee- en driedimensionaal, door bijvoorbeeld een QR-code met daar achter een filmpje toe te voegen.”

Samenwerking scholen

Elke school heeft twee torentjes tot haar beschikking om deze in te vullen rondom het thema ‘schitterend’. Gonneke: “De enige voorwaarde is dat het kunstwerk in het torentje moet passen. De invulling is verder aan de school en de leerlingen zelf. De opdrachten van de scholen variëren van je eigen schittering, wat is schitterend aan jou, tot schitterende sieraden uit de natuur. Het mooie van deze samenwerking is dat alle leeftijden en opleidingsniveaus meedoen.”

Ook de basisscholen hebben aandeel in het Schitterend Almelo. Dit schooljaar geeft de Almelose kunstenares workshops bij diverse groepen 7 in het kader van cultuureducatie. “Deze leerlingen heb ik inzage gegeven in hoe je vanuit een atelier werkt. Dat aan het maken van een kunstwerk al een heel proces vooraf gaat. En ze zijn straks betrokken bij de opening op 15 december.”

Na maanden van voorbereiding begint het project steeds meer vorm te krijgen. En dat moet ook wel, want over iets meer dan een maand moet het er staan. En drijven. “Onder andere door de coronatijd was het project af en toe een uitdaging, maar alles komt nu heel mooi bij elkaar. De samenwerking met de scholen is een waardevolle aanvulling”, vindt Gonneke.

Schitterend Almelo is vanaf 15 december volledig coronaproof te bewonderen bij het water voor Kreta en richting de verlichte brug bij het gemeentehuis. “We zorgen voor veel foto’s en film, zodat ook mensen die fysiek niet naar de stad kunnen komen kunnen genieten van het schitterende beeld van Almelo”, eindigt Gonneke.

Uw reactie