Algemeen

Leerlingen Alma College samen aan tafel voor de iftar

ALMELO - Een gezellig en smakelijk moment Studio 15, waar leerlingen en enkele jongerenwerkers aanschoven voor de iftar. Het was de eerste keer dat deze traditionele islamitische maaltijd werd georganiseerd door enkele leerlingen van het Alma College. Zowel moslims als niet-moslims deden mee.

Nog een paar dagen is het ramadan, de vastenmaand voor moslims wereldwijd, en ook op het Alma College doen leerlingen mee. Overdag vasten ze, om ’s avonds na zonsondergang thuis aan te schuiven aan het maal. Tijdens een van de inlopen van Avedan in lokaal 002 werd als grap geopperd samen een iftar te houden. “Naar aanleiding van een gesprek over de ramadan, en wat dit voor de moslims betekent, nodigden leerlingen mij uit om ook een dag mee te doen. Een erg leuk initiatief”, zegt jongerenwerker Marijke Grutterink. “En zo ontstond het idee om ook medeleerlingen uit te nodigen.”

Samenzijn

Initiatiefnemers Williany Paulino, Ozan Bahar en Barbara Da Concerao maakten posters om zo hun medeleerlingen van klas 4 uit te nodigen om deel te nemen. Ze zorgden voor een locatie, feestelijke aankleding en ze vroegen alle deelnemers iets mee te nemen voor de iftar. Uiteindelijk schoven er woensdag zo’n vijftien leerlingen aan voor een gezellige en rijkelijke maaltijd. Moslims en niet-moslims, en jongeren die elkaar nog niet kennen. “Juist ook mensen die elkaar niet kennen hebben we gevraagd aan te aanschuiven. Daar draait het ook om”, zegt Barbara. 

Geweldig buffet

In Studio 15 werden de tafels gedekt. Het was een mooie avond met goede gesprekken en grappen aan tafel én lekker eten. Aan dat eten droeg iedere deelnemer bij. Iedereen nam wat anders mee, zodat een geweldig buffet ontstond met een mix van salade, bladerdeeg gevuld met gehakt, linzensoep, aardappelschotel met rijst, döner, lahmacun en patat. Over de tap waren doekje gehangen. “We hebben het zo netjes uit het zicht proberen te halen. Als moslim mag je geen alcohol drinken”, licht Ozan toe.

Dagje vasten

Deelnemers aan de iftar werd gevraagd voor een keer ook te vasten. Voor Ozan is dat een jaarlijks gebruik. “Het is deze keer makkelijk vol te houden door het niet te warme weer en de kortere dagen. Dan mag je eerder eten.” Jongerenwerker Marijke heeft zich aan de oproep gehouden, al viel het haar tegen een dag niet te eten en te drinken. “Vanmorgen ben ik er vroeg uit gegaan om nog wat te eten. Tot een uur of vier ging het best goed, maar ik merk nu wel dat ik echt trek krijg.”

En zij was niet de enige. Met de aanblik op een volle tafel en de geuren van de vele kruiden duurde het laatste half uur wachten lang. En een blik op de vele filmpjes op social media zorgden ook niet voor de nodige afleiding. “Heb je nu al weer een filmpje met eten erop staan?”, vraagt Barbara aan Ozan.

Met het verschijnen van de tijd 20.32 op de mobieltjes werden de deksels verwijderd en werd er gezamenlijk genoten van geweldig buffet.