Algemeen

Leerlingen Montessorischool blikken terug en vooruit met burgemeester

ALMELO - Met het hijsen van de vlag door directeur Arlette van Wijhe en wethouder Alex Langius werd vorige week de feestweek op de Almelose Montessorisschool geopend. Er werd veertig jaar Montessori onderwijs in Almelo gevierd, in het thema ‘verleden, heden en toekomst’.

Het Almelose montessorionderwijs begon veertig jaar geleden aan het Flevoplantsoen. Maar al snel werd verhuisd naar de Jan Janslaan in de Haghoek, waar de school tegenwoordig nog steeds te vinden is.

 

De hele week werd er afgeweken van het reguliere programma, als je al van een echt schoolprogramma kan spreken. “De kinderen bepalen bij ons zelf waar ze mee aan de slag willen. Uiteraard moet er tijd worden gemaakt voor rekenen en taal, maar het kind bepaald zelf wanneer het op de dag daarmee aan de slag gaat, en hoe snel het gaat. We hebben dus geen vast programma”, legt juf Caline uit.

 

De leerlingen uit de onderbouw werden dinsdag met een huifkar naar de bibliotheek gebracht, de middenbouw ging naar het educatorium in Ootmarsum en de bovenbouwleerlingen gingen terug in de tijd in het museum voor beeld en geluid.

Op donderdag werd een speciale 'lip dub' opgenomen door de leerlingen samen met de leerkrachten. Dit zijn filmopnames door de hele school in liedvorm. Ook hier kwam het thema verleden, heden, toekomst volop aan bod. Caline: “We zijn begonnen in de oertijd en gingen onder meer van de hippietijd naar de robottijd.” Het eindresultaat werd vrijdagmiddag getoond aan de leerlingen, ouders en andere betrokkenen bij het Montesorrionderwijs.

Vrijdagochtend werd ook de burgemeester ondervraagd door de leerlingen. Naast vragen over zijn ambt en zijn leven waren er ook enkele pittige vragen voor de burgervader bedacht. Zoals wat hij vindt dat de leraren staken. “Een gebouw is duur, en we willen niet te grote groepen. Dat kost geld. Leraren willen graag kennis overdragen op kinderen. Ik snap het wel dat ze staken, dat doe je niet zomaar. Er zijn landen waar je niet mag staken. Dus ik begrijp het dat ze dit actiemiddel gebruiken”, antwoordde de burgemeester.

Op de vraag wat er binnen tien jaar moet veranderen binnen de school was hij ook duidelijk: kwaliteit vasthouden. “Ons onderwijs ligt op een hoog niveau en dat kost geld. Net als enthousiaste leraren en leraressen. Onderwijs is net als een goed ontbijt ongelooflijk belangrijk.”

Na het bezoek van de burgemeester gingen de kinderen aan de slag met een quiz en bakten ze pizza’s voor lunch. Onderdeel van het gedachtengoed van de school is dat samen eten bijdraagt aan een sociale samenhang op school. “Lang voordat het continue rooster als gemeengoed werd ingevoerd, was (en is) het op deze school gebruikelijk dat alle kinderen overblijven, samen tafeldekken, eten en opruimen”, geeft Anke Wiegmans, pr-commissie van de Almelose Montessorischool, aan.