Algemeen

Lieke Binnenmars wint met haar gedicht ‘In vrijheid kiezen’

ALMELO - De 12-jarige Lieke Binnenmars, leerling van CSG Het Noordik, heeft de gedichtenwedstrijd rondom de herdenking gewonnen. Ze mag haar gedicht ‘In vrijheid kiezen’ voorlezen tijdens de 4 mei herdenking op het Wethouder van Dronkelaarplein.

Lieke Binnenmars en juryvoorzitter Jos Tornij in de bibliotheek, waar de winnaars bekend werden gemaakt.

De commissie had twaalf inzendingen ontvangen van leerlingen van Het Erasmus, Het Noordik en het ROC van Twente. “We hebben een intensieve discussie gehad over de gedichten, die zeer uiteenliepen qua inhoud, qua taal en qua intentie ten opzichte van de bevrijding”, geeft juryvoorzitter Jos Tornij aan. Eén gedicht werd door alle vier juryleden genoemd en dat leidde dus meteen tot het winnende gedicht: ‘In vrijheid kiezen’ van Lieke Binnenmars. 

Tornij: “We hebben vervolgens besloten, mede gezien de korte teksten van veel gedichten, om twee gedichten te selecteren voor de bijeenkomst in Hof 88 en twee voor de herdenking op het Wethouder van Dronkelaarplein.”

Het gedicht dat naast dat van Lieke wordt voorgelezen op het Wethouder van Dronkelaarplein is ‘Klaar om te vliegen’ van Sterre Kleinherenbrink (ROC van Twente). De twee gedichten voor Hof 88 zijn ‘Vrijheid’ van Dion Moldevan (ROC van Twente)  en ‘Vrijheid kiezen’ van Loes Koelman (OSG Erasmus).

In vrijheid kiezen

Vertel nog een keer de verhalen
Dan staan wij meer dan twee minuten stil bij wat zich nooit meer mag herhalen 
En wat geen mens ervaren wil

Dan zullen wij nooit meer vergeten wat vrijheid kost in oorlogstijd
Niet dat wij alle feiten weten
Maar kiezen voor verdraagzaamheid

De kransen kunnen niet verbloemen dat oorlogen nog steeds bestaan
We blijven nieuwe namen noemen van hen die onrecht ondergaan

Herdenken is een fakkel dragen
Het trekken van een lichtend spoor
In vredesnaam blijven we zeggen

Geef aan elkaar de vrijheid door.