Algemeen

Loopbaan Collectief Twente begeleidt mensen naar een nieuwe baan

ALMELO – “Er zijn zeker kansen om je loopbaan weer op de rit te krijgen”, weet Ruud Schraven. Samen met René van Saane heeft hij Loopbaan Collectief Twente opgericht, om loopbaancoaches die in Twente zitten te verenigen in een collectief. “Om zo de eenpitters, door samen te werken, hetzelfde aanbod te geven als die grote jongens.”

Ruud Schraven (links) en René van Saane (rechts) begeleiden mensen individueel en in groepsverband naar een nieuwe baan.

Schraven is al ruim dertig jaar werkzaam in de loopbaanbegeleiding. Hij werd bij een arbeidsbureau opgeleid en heeft tot 2001 in dienst veel preventieve werkzaamheden kunnen verrichten. Hij hielp voornamelijk mensen met een uitkering. “Nu met corona is het een aparte tijd. Deze crisis heeft niemand kunnen voorspellen. In februari waren er nog veel mensen nodig, twee maanden later is er een markt waar veel mensen zorgen hebben om hun baan.”

De sectoren waar al voor de crisis klappen zijn gevallen, is in de bankensector en de detailhandel. “Administratief medewerkers zullen op den duur ook steeds minder nodig zijn. Het inkloppen van gegevens verdwijnt steeds meer”, voorspelt Schraven.

 

Neem de tijd

Vaak hebben mensen het gevoel dat ontslag hen overkomt. Woede en gevoel van onmacht krijgt dan veelal de overhand. “Mensen zitten in een crisis, zijn boos. Je bent aan t rouwen, want je hebt misschien wel jaren met gezellige collega’s bij dat bedrijf gewerkt. Als het je overkomt, ga dan niet alleen denken aan geld”, tipt de Almeloër. “Geef het zoeken naar nieuw werk tijd.” Gemiddeld kost het tussen de 6 en 9 maanden om weer aan werk te komen. “Geef jezelf de tijd, je hebt niet alles direct op de rit. Zoek steun bij een professional en als je ondersteuning in scholing kan krijgen, zou dat fijn zijn. Het is belangrijk om grip te krijgen op je loopbaan.”

 

Onder de loep

Schraven en Van Saane adviseren werknemers af en toe stil te staan bij hun werk. Van Saane: “Een vaste baan zegt tegenwoordig niet veel meer. Dat zie je nu wel.” “Je moet je leven lang leren: je moet mee met de tijd en zorgen dat je beter wordt. En het is makkelijker om vanuit werk nieuw werk te vinden”, vult Schraven aan. “Nu met alle reorganisaties word je ook gedwongen naar je loopbaan te kijken. Zeker als je 50 jaar bent. Je hebt dan nog ruim 15 jaar te gaan.”

 

Gratis loopbaan APK

De kosteloze ontwikkeladviezen die het kabinet beschikbaar stelt via de regeling ‘NL Leert Door’ voorzien in een grote behoefte. Vanaf 1 augustus konden mensen een kortdurend traject aanvragen bij een loopbaanadviseur om zicht te krijgen op de arbeidsmarktkansen die er in deze recessie voor hen zijn. Veel sneller dan verwacht is het maximum aantal inschrijvingen bereikt. In de tijdsspanne van één maand hebben 22.000 mensen zich geregistreerd. Per 1 december is het weer mogelijk voor 50.000 Nederlanders om zo’n gratis ‘loopbaan APK’ aan te vragen. Schraven: “Je hebt nu een ingewikkelde arbeidsmarkt. Iedereen wacht op een vaccin en dat duurt dus nog even. Gebruik de tijd om je loopbaan onder de loep te nemen. De kans dat door een reorganisatie een werkgever moet kiezen, is vrij groot. In die tussentijd kan jij je positie dus al verbeteren.”

Schraven en Van Saane begeleiden werkzoekenden, en proberen daarbij de werkzoekende het stuur zelf in handen te geven. Het draait daarbij al lang niet meer om alleen de genoten opeliding(en). “Je moet rekening houden met jezelf, maar denken aan de ander. Waarom zou die ander, de werkgever, je graag willen hebben? Om welke kwaliteiten? Competenties zijn daarom erg belangrijk.”

 

Krachten bundelen

Loopbaan Collectief Twente is opgericht om loopbaancoaches in Twente te verenigen in een collectief. Om nog meer krachten te bundelen, heeft Loopbaan Collectief Twente zich aangesloten bij Samen Werken Twente. In het pand aan de Wierdensestraat zitten de loopbaanbegeleiders samen met onder meer een mediator en een GZ psycholoog. “De emoties kunnen soms best hoog oplopen. En dan is het fijn dat je kan aankloppen bij een collega.”

 

Voor meer informatie zie www.loopbaancollectieftwente.nl