Algemeen

Nieuwe Mariakapel de Noordergraaf Harbrinkhoek-Mariaparochie ingewijd

MARIAPAROCHIE-HARBRINKHOEK - In een spiksplinternieuwe Mariakapel is Maria sinds afgelopen weekeinde ook in het dubbeldorp te bezoeken. De kapel werd gebouwd dankzij de inzet van vrijwilligers en verschillende ondernemers die bouwmaterialen beschikbaar stelden. Afgelopen zaterdagavond wijdde pastoor Casper Pikkemaat Mariakapel de Noordergraaf aan de Almeloseweg in.

Het idee voor de Mariakapel ontstond in de aanloop naar het 100-jarige bestaan van de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Een team vrijwilligers toonde zich bereid om de kapel te bouwen. “De samenwerking was een mooie symboliek van verbroedering”, aldus Jan Rijnders, bestuurslid van de H. Pancratiusparochie, locatie Mariaparochie.

Veel helpende handen

Nadat de bouwvergunning was aangevraagd en de tekening goedgekeurd, verdeelde het team vrijwilligers van de kerk in Mariaparochie de bouwtaken. Dit was mede mogelijk dankzij het budget van een inwoner uit het dorp. “Deze inwoner kwam met het voorstel voor een nieuwe Mariakapel bij  de commissie van beheer van de lokale kerk”,  vertelt Jan Rijnders. “Bovendien wilde deze inwoner een deel van de kosten dragen. Kort daarop gingen we met een groep vrijwilligers aan de slag. Vele handen hielpen mee. Het was mooi om te zien hoe sommige vrijwilligers die al jaren met pensioen zijn, hun oude beroep weer feilloos oppakten.”

De generositeit was tevens terug te vinden bij diverse ondernemers. Zij sponsorden onder meer hout en  beton. In de werkplaats van Rijnders werd vervolgens een groot deel van de Mariakapel gemaakt.

Maria kijkt uit over dubbeldorp

In overleg met de gemeente Tubbergen werd het grasveld naast Bistro Kampkuiper als locatie gekozen.

De plaatsing van het Mariabeeld vormde de kroon op het werk. Tijdens een online zoektocht werd het ultieme beeld gevonden in Drenthe. “Ons Mariabeeld bestaat uit gietbeton en weegt 144 kilo inclusief console”, informeert vrijwilliger Gerard Franke. “We hebben het verlijmd in de kapel. Maria is geplaatst met het gezicht richting het dorp. Waarschijnlijk plaatsen we er noveenkaarsen bij. Dat zijn kaarsen die negen uur lang branden”,  legt hij uit. “En ze druipen niet zoals gewone kaarsen dat doen. Tevens werden de picknickbanken op het grasveld verplaatst en voorzien van nieuwe planken.“ 

Eigen invulling

Onder toeziend oog van veel belangstellenen wijdde Pastoor Pikkemaat de nieuwe Mariakapel de Noordergraaf zaterdagavond na de kerkelijke viering in. Voordat het zover was, gaf de pastoor eerst het woord aan Johan Goossen, voorzitter van commissie van beheer. “Wij zijn allen verheugd met het bijzondere feit dat de Mariakapel De Noordergraaf vanavond wordt ingewijd”, sprak hij tot de aanwezigen. “Zonder jullie aller inzet en steun, onder andere door het leveren van materialen en mankracht, was het nooit gelukt om deze mooie Mariakapel te bouwen.”

Goossen sloot af met een woord van dank aan alle betrokkenen waarna pastoor Pikkemaat begon met een gebed en een korte lezing. Na een korte uitleg over Maria, werd het Onzevader en Weesgegroet samen gebeden en vond de inwijding van de Mariakapel plaats. Daarbij werd het Magnificat gezongen. Pastoor Pikkemaat sprak de hoop uit dat er velen bij Maria zullen komen voor bijvoorbeeld een moment van stilte of om een kaarsje op te steken. Iedereen kan er op persoonlijke wijze invulling aan geven.

Na de ceremonie was iedereen welkom bij Bistro Kampkuiper voor een kop koffie en een drankje.