Algemeen

Nieuwe roman Kirstin Rozema speelt zich opnieuw af in Almelo

ALMELO - De Almelose schrijfster Kirstin Rozema heeft een nieuw boek geschreven. De roman, getiteld Toekomstnevel komt woensdag 27 april uit. Het is een vervolg op Thuis in het Huys, dat zich in Het Riethuys afspeelt. Almelo speelt opnieuw een grote rol in de nieuwste roman van Rozema. 

Kirstin Rozema heeft een roman geschreven, waarin de ziekte Creutzfeldt-Jakob en Almelo een grote rol zij toegeschreven. Foto: Bianca Hellemons

In slechts drie weken tijd heeft Kirstin de 217 pagina’s tellende roman geschreven. Ze schrijft dit keer over een ziekte die enorme impact heeft op alle betrokkenen: Creutzfeldt-Jakob. “Het thema is heftig, maar dat zijn trouwe lezers intussen al wel van mij gewend”, begint Kirstin. “Ik wilde iets met een ziekte dat met de hersenen te maken heeft, maar ik wist nog niet wat. Uiteindelijk kwam ik bij deze vreselijke ziekte uit. Jaarlijks sterft een aantal mensen er aan, maar er is nog zoveel onbekend over deze ziekte.”

Ervaringsverhaal als leidraad

Om zich beter in te kunnen leven in haar hoofdpersonages, raadpleegde de Almelose schrijfster het internet en vroeg ze informatie op bij de Hersenstichting. Dat leverde nog niet de gewenste informatie op. “Ik heb toen op internet een oproep geplaatst en daar reageerde Miranda van Es op. Haar vader is vorig jaar overleden aan de gevolgen van Creutzfeldt-Jakob. Zij zette voor mij op papier hoe het ziektebeeld en -verloop bij haar vader was. En dat had enorm veel overeenkomsten met wat ik al op papier had staan. Het ziektebeeld van haar vader heeft mij geholpen met lijn voor mijn verhaal.”

Bekende plekjes in Almelo

De link van Miranda met Kirstin en Almelo werd nog een stukje nauwer. De vader van Miranda woonde in Zwartsluis, maar hij heeft tijdelijk in Almelo gewoond. “Hij heeft geholpen het Theaterhotel te bouwen.” En die omgeving komt ook in Toekomstnevel voor.

Thuis in het Huys speelde zich af in en om het Riethuys, beter bekend als de oude Rietmavo. In de opvolger Toekomstnevel is hetzelfde appartementencomplex de uitvalsbasis. Ook Preston Palace, de Mc Donald’s en de Wensambulance Oost Nederland worden in de nieuwe roman genoemd. “En het hospice dat vroeger in de Hoornbladstraat zat. En het ZGT doet ook weer mee.” 

Hoofdpersoon in Toekomstnevel is Wouter Kremer, de vader van Jessica. Zij had in Thuis in het Huys de hoofdrol. Wouter gaat dit keer samen met zijn vrouw Marina met de camper Europa rondreizen. In Kroatië willen ze gaan genieten van de rust. Wanneer Wouter onderweg steeds meer gespannen raakt, merkt Marina dat er iets niet goed is. Eenmaal op hun eindbestemming op het eiland Krk gaat het helemaal mis: Wouter komt niet meer uit zijn woorden, valt en weet niet meer waar ze zijn. In paniek belt Marina hun dochter Jessica en vraagt haar zo snel mogelijk te komen. Ook zij vraagt zich af wat er met haar vader aan de hand is. 

Groot repertoire

Kirstin wist in slechts drie weken het complete manuscript bij haar uitgever Zomer & Keuning neer te leggen. Mede door een stuk ervaring en de rust tijdens de feestdagen.

Als kind schreef ze al graag. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. “Mijn moeder zei altijd: schrijf over iets wat je kent. Dat doe ik meestal en anders verdiep ik me erin.” Toen hun oudste gepest werd op de basisschool, heeft ze er uit boosheid een boek over geschreven: Knopen in je touw. Ze belandde er zelfs mee in finale van de nieuwe schrijversprijs van de AKO.

Daarna ging het schrijven en publiceren van boeken in een stroomversnelling. “Naarmate de kinderen groter werden, werden de verhalen waarmee ze thuis kwamen ook steeds leuker. Een geweldige inspiratiebron, waar ik graag gebruik van maakte.”

Haar repertoire bestaat nu uit ruim vijftig boeken, waaronder een vierdelige misdaadserie en vele kinderboeken. In 2018 won ze de Publieksprijs van het Valentijngenootschap met haar feelgoodroman ‘Na die nacht’.

Nominatie Kinderjury

Niet alleen volwassenen kunnen genieten van het schrijftalent van Kirstin. Ze heeft ook menig kinderboek geschreven. Zo verscheen vorig jaar Arendsklauw, dat nu genomineerd is voor de kinderjury. “Dit verhaal speelt zich af in Haaksbergen. Daar stonden we vroeger met mijn ouders vaak op de camping. Een stuk of zes kinderboeken van mij spelen in Haaksbergen af.” Zo ook ‘Knopen in je touw’, dat over Floor gaat. Haar vader koopt een chalet op een camping in Haaksbergen. “Beide personages komen weer terug in mijn roman ‘Wie ben ik’. Floor zit dan achter de receptie en haar vader is manager.”

Kinderen tussen 6 en 12 jaar die Kirstin een handje willen helpen om kans te maken op de Kinderjuryprijs kunnen nog hun stem uitbrengen op Arendsklauw.