Algemeen

Nog een achtste lintje voor Johan Webbink uit Almelo

ALMELO - Twee weken geleden maakten we melding dat zeven inwoners uit Almelo een lintje hebben mogen ontvangen. Daar mag nog een achtste aan worden toegevoegd. Johan Webbink (79) heeft de dag voor Koningsdag uit handen van de staatssecretaris van Defensie in Den Haag een lintje opgespeld gekregen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Johan Webbink toont zijn onderscheidingen die hij in de loop der jaren heeft mogen ontvangen. Links het lintje dat hij twee weken geleden kreeg opgespeld. Foto: Bianca Hellemons.

“Het was een grote verrassing”, begint Webbink zijn verhaal. “Met een vriend van mij die luitenant-kolonel is ging ik naar Den Haag. Hij zou een lintje krijgen, zei hij. Maar toen ik de zaal binnen kwam, zag ik mijn naam op de tafel staan. Even later kwam onze oudste zoon en iets later onze jongste zoon binnen, samen met zijn vrouw en onze kleinzoon. En dan weet je het wel. En dan sta je daar…”

Plichtsgevoel

Webbink ontving zijn onderscheiding omdat hij onder meer zeer actief is (geweest) in verschillende organisaties voor reserve militairen. “In 1971 ben ik vrijwilliger geworden bij de nationale reserve. Ik vond dat ik wat voor mijn land mocht doen. Uit kameraadschap. Toen hadden we in Almelo nog een peloton”, blikt hij terug.

Eind jaren ’80 werd Webbink lid van de Algemene Vereniging van Reservemilitairen (AVRM). Hij zat in het landelijk bestuur en had daardoor veel contact met Hongarije en Polen voor onder andere congressen. “We waren er vooral voor het uitwisselen van gedachten. Al was het er vaak ook gezellig.” In het verleden is Webbink al vereerd met het Hongaarse defensie kruis.

Schatkist

Op tafel ligt een kistje met daarin verschillende onderscheidingen. Uiteraard de Koninklijke Onderscheiding, het Hongaarse defensie kruis en rechts twee Poolse reservisten medailles. “Ze zijn allemaal speciaal”, zegt Webbink. “Elk heeft zijn eigen verhaal.” Vooral het Russische lintje. Webbink is twee keer met Duitse reservisten mee geweest naar Rusland. Twintig jaar geleden heeft de Almeloër daar vrijwillig meegeholpen om er een oorlogskerkhof op te knappen. “Lokale Russen hebben daar de Duitse graven geplunderd, voor de medailles en plaatjes. Die brengen veel geld op. In twee weken tijd hebben we de restanten herbegraven en het kerkhof opgeknapt. Letters van de grafstenen hebben we weer leesbaar gemaakt. Ik vind het een plicht om dat te doen, want een militair oorlogsgraf is voor de eeuwigheid. Dat wordt niet geruimd.”

Als dank ontving Webbink een Russisch lintje. Ook beschikt hij over een embleem van de Don Kozakken. Die heeft hij voorlopig weggehaald van het rijtje onderscheidingen, in verband met de huidige spanningen. “Maar het is wel een mooi setje zo”, zegt hij trots.

Wandelend de wereld waarnemen

Een andere liefhebberij die op de steun van Webbink kan rekenen is de wandelsport. Ruim 25 jaar heeft hij geholpen bij de Vierdaagse van Nijmegen en hij is nog steeds een actief bestuurslid van de Almelose Wandelvereniging. “Ik heb voor de vierdaagse van Nijmegen van alles gedaan: van inkopen, catering tot voetverzorging.” Voor de Almelose Wandelvereniging heeft Webbink vele tochten met de hand uitgezet. “GPS hadden we toen nog niet.”

Door de wandelsport heeft Johan samen met zijn vrouw Mia veel van de wereld gezien. “We hebben zo’n beetje door heel Europa gewandeld.” In 1991 werden zelfs Zuid-Korea en Japan vereerd met een wandeling. Mia: “De reis kostte toen 20.000 gulden. Maar het was luxueus. Je werd overal binnen gehaald om iets te eten en te drinken.” Samen halen ze mooie herinneringen op aan andere reizen door Nieuw Zeeland en Ierland. “Ja, we hebben het echt getroffen. Maar dat kon alleen door hard werken en medewerken van de baas”, zegt Johan, die 33 jaar als chef schilderswerkplaats bij Holec in Hengelo heeft gewerkt.

Iemand voordragen

De dag voor Koningsdag vindt de traditionele Lintjesregen plaats. De burgemeester reikt dan namens de Koning Koninklijke Onderscheidingen uit aan mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving. Een inwoner van de gemeente Almelo voordragen voor de Lintjesregen van 2023 kan nog tot woensdag 1 juni. Inwoners kunnen iemand voordragen via het secretariaat van de burgemeester, tel. 0546-54 11 11 of een e-mail aan yvette.mansveld@almelo.nl.

De medewerker van het secretariaat kan vertellen of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een koninklijke onderscheiding, of de verdiensten aansluiten bij de regels voor de Lintjesregen en hoe de aanvraag precies in zijn werk gaat.