Algemeen

Opbrengst boek voor KiKa
Opa Henk Morsman schrijft boek met kleinkinderen in de hoofdrol

ALMELO - De ziekenhuisopname van zijn kleindochter Meike was voor Henk Morsman de aanleiding om een boek te schrijven. In ‘Vier met een dier’ is voor elk van zijn kleinkind een hoofdrol weggelegd en een bijrol voor een dier. De opbrengst van de verkoop van de boeken komt ten goede aan Kika. 

Schrijver opa Henk, illustrator Marcel Haak en de vier hoofdrolspelers Meike, Stijn, Willem en Simon.

Na zeven jaren is het rijk geïllustreerde boek uitgegeven. De aanleiding voor het boek is de opname van zijn toen 3-jarige kleindochter Meike in 2015. “Ze kwam in het Radbout in Nijmegen terecht vanwege een tumor die de oogzenuw beschadigd heeft. Die moest worden weggehaald. Het zag er naar uit dat ze regelmatig terug zou moeten komen.” Geen prettige plek voor een kind, hoe mooi de muren daar ook waren versierd. “Op die muren was een muisje geschilderd: voetballend of als clown. Ik ben daar een verhaal om gaan verzinnen, om er zo een positieve associatie aan te geven. In de hoop dat ze het zo makkelijker zou vinden om terug te gaan. En zo is de ziekenhuismuis ontstaan”, legt Henk uit. “Op de gekste momenten kwam dit beestje tot leven om Meike op te vrolijken.” 

Opa Henk heeft ook nog eens drie kleinzoons. Zo ontstonden langzamerhand die drie andere verhalen, waardoor ook Willem, Stijn en Simon spannende avonturen beleven. Stijn wordt vriendjes met een vegetarisch wolfje. Simon raakt op de boot naar Terschelling zijn schildpad kwijt. Vorig jaar herfst werd het laatste verhaal geschreven. “Ik heb steeds iets uit het leven van die kinderen gegrepen. In elk verhaal speelt het kind de hoofdrol, met dier in de bijrol. Willem heeft geen echt dier, maar een trein met twee bulten waar je op kan klimmen: de kameel. Willem was helemaal weg van treinen en het Spoorwegmuseum. Al zittend op die trein beleeft hij allerlei avonturen. Ook in de lucht”, verklapt de schrijver.

Meike wordt in het ziekenhuis opgevrolijkt door een muisje. Willem maakt een reis met een heel bijzondere kameel. Stijn wordt vriendjes met een vegetarisch wolfje. Simon raakt op de boot naar Terschelling zijn schildpad kwijt. Kleindochter Meike wordt al jong opgenomen in een ziekenhuis. Op de muren van de kinderafdeling daar was veelvuldig een muisje geschilderd, soms als voetballer, dan weer als clown. Op de gekste momenten kwam dit beestje tot leven om Meike op te vrolijken... Ook Willem, Stijn en Simon beleven spannende avonturen met grapjes voor lezer en voorlezer. “Tussen de regels door staat er volwassenhumor. Maar niets ongepast.”

In Marcel Haak vond Henk een tekenaar die de sfeer exact in illustraties wist te vangen. “Hij is een aangetrouwde neef van me. Ik wist dat hij kleurplaatjes gemaakt had. Mooie, luchtige plaatjes. Maar hij was erg druk, dus het duurde even voor dat ‘Vier met een dier’ klaar was.”

‘Vier met een dier’ is niet het eerste boek dat Henk Morsman heeft geschreven. De voormalig Almelose leraar vertelde bijna veertig jaar lang het verhaal over de hond Vlekje. Na zijn pensionering zette hij alles op papier en verscheen zes jaar geleden het eerste boek. “Bij mijn afscheid op basisschool De Weier kreeg ik van een meisje een pen en een boekje. Ze wilde dat ik de verhalen van Vlekje op zou schrijven. Dat heb ik gedaan en het boek is toen uitgegeven. Het eerste exemplaar heb ik aan haar overhandigd.”

Het schrijven van de twee (kinder)boeken ging Morsman redelijk makkelijk af. “Als je een dikke duim hebt, dan kom je een heel eind. Als ik iets inbeeld, dan zie ik het voor me. Als klein kind was ik een vrij slechte slaper. Ik lag dan in mijn bed verhalen te verzinnen met heldenrol voor mezelf. Een leraar van mijzelf las vroeger een verhaal voor over een hond uit Engeland, op zoek naar zijn huis. Daar heb ik later zelf een heel verhaal bij verzonnen. En zo is Vlekje ontstaan.” 

Concrete plannen voor een derde boek zijn er nog niet, al borrelt er al wel wat op als we er naar vragen. “Ik doe vrijwilligerswerk bij het museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Het kan zijn dat we iets educatiefs voor kinderen op poten zetten. Honderd jaar terug de tijd in met oude stoomlocomotieven en de textielindustrie, die zo belangrijk is geweest voor deze streek. Dat zou een boek op kunnen leveren.”

Het boek Vier met een dier is te bestellen via www.boekscout.nl. De opbrengst gaat naar Kika.