Algemeen

Project Meedoen helpt asielzoekers én Almelose organisaties
Ali wil iets graag iets doen voor Nederland

ALMELO - Hij is nu acht maanden in Twente, en hij spreekt al aardig Nederlands. En dat heeft Ali Ihsan Kurekci (42) voor een groot deel aan zichzelf te danken, want hij gaat er echt voor om te integreren. Met vrijwilligerswerk, en ook door andere asielzoekers te motiveren echt mee te doen in ons land. “Nederland is goed voor vluchtelingen. Wij worden met alles ondersteund. Dan moet je ook wat terug doen en zo gauw mogelijk integreren”, vindt hij.

In de korte tijd dat hij in Nederland is, heeft Ali al heel wat Nederlanders leren kennen. “Ik kwam hier negen maanden geleden als vluchteling, ik was om politieke redenen niet meer veilig in Turkije. Na een maand in Ter Apel kwam ik naar het asielzoekerscentrum in Almelo. Ik werkte in Turkije in de bouw, dus ik ben wel handig. Ik wilde iets terug doen. Zo kwam ik bij het project #Meedoen”.

Door dit project kunnen asielzoekers vrijwilligerswerk en andere activiteiten buiten het AZC doen. Dat betekent voor hen afleiding in een vaak lange wachttijd, zinvolle dagbesteding, kennismaking met onze maatschappij en de Nederlandse taal. Voor Almelose organisaties is het een kans om mensen met talenten en vaardigheden te laten helpen bij hun activiteiten. #Meedoen is een samenwerking tussen COA, welzijnsorganisatie Avedan, NOV en Pharos.

Ali hielp in Almelo onder andere met timmeren en andere klussen aan het paviljoen van Doepark de Hagen. En in verpleeghuis Eugeria gaat hij met de ouderen naar buiten, helpt met koffieschenken of maakt een ritje met de duofiets. “Ik heb respect voor ouderen, zij hebben dit land opgebouwd. Ze zijn blij als je wat met ze doet. En ik word er zelf ook blij van. Ik verveel mij niet”. Op dinsdag bemande Ali de balie van #Meedoen in het AZC. “Daar probeerde ik anderen ook enthousiast te maken om wat terug te doen voor dit land. Als je alleen maar afwacht, word je heel ongelukkig”. Onlangs verhuisde hij naar Losser, vrijwilligers van Doepark De Hagen hielpen hem daarbij.

Ali deed via #Meedoen ook mee aan Twentse Cameraadjes (een praatkameraad via de camera), een project van de Twentse Taalpunten. Ali was gekoppeld aan de directeur van Timberland en kon zo zoveel mogelijk Nederlands oefenen. 

Clubs, organisaties en instellingen kunnen bij #Meedoen activiteiten, projecten, evenementen en klussen aandragen waar asielzoekers en statushouders die in het AZC wonen aan mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan activiteiten in het groen, klussen bij een sportvereniging en ondersteuning bij de organisatie van evenementen of vrijwilligerswerk in de zorg.

Omdat de doelgroep niet zo goed Nederlands spreekt, zijn niet alle taken geschikt. Maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn zoals groenonderhoud, herstelwerk, technische klusjes, beheer van ruimtes, wandelmaatjes, koffie schenken, bereiden van lunches of diners en het voorbereiden/klaarzetten van activiteiten.

Bij interesse maakt #Meedoen graag een afspraak om te inventariseren waar een organisatie behoefte aan heeft en zo de goede match te maken met AZC-bewoners, met duidelijke afspraken. 

Meer weten? Neem contact op met Annemarie Degger van Avedan, tel. 06-41145326.