Algemeen

René Coupée al kwart eeuw stadsomroeper van Almelo

ALMELO - Gehuld in zijn kleurrijk kostuum en met een bel in de hand begint hij elke toespraak en verhaal met de krachtige lijfspreuk: "Boeren, burgers en buitenlui..." René Coupée (64) is al vijfentwintig jaar stadsomroeper. En hij krijgt er nog geen genoeg van. De Almeloër reist stad en (buiten)land af om zijn stemgeluid te laten horen. “Je bent een promotor voor je stad, een verbindingsman. Ik geniet met volle teugen van dit werk.”

Bij, zo goed als, elk evenement of opening is de Almelose stadsomroeper Coupée wel te vinden. Onlangs was hij, samen met andere Bellemannen, in Genk. Met zijn krachtige stem en pakkende teksten heeft Coupée al vele prijzen in de wacht gesleept. Zijn eerste in 1998. “Tijdens de ballooning werd het Fries kampioenschap gehouden. In die Friese dorpen had je toen nog veel omroepers. Als nieuweling werd ik kampioen.

Mijn verhaal over een ballon dat vreugde brengt aan een kind, maar ook aan ouderen in een ballon in de lucht, had impact.” Bij het NK in Zandvoort in hetzelfde jaar pakte de Almelose stadsomroeper de titel met zijn verhaal over het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. “Twee keer een kampioenschap gewonnen in één jaar en toen was mijn naam gezet.” In 2014 won hij het Europees Kampioenschap Stads- en Dorpsomroepers. Begin 2000 werd hij Europees kampioen en in Amerika is Coupée derde beste omroeper van de wereld geworden. 

Kermis

Coupée is sinds 1998 de stadsomroeper van de gemeente Almelo. Zijn voorganger Jan kon het omroepen niet meer combineren met zijn werk als slager. En dus moest Stichting Almelo Promotie (STAP) op zoek naar een vervanger. “Ik was ceremoniemeester en werkte in café De Tijd. Het spreken in het openbaar was me niet vreemd. Jos Tornij zat in het bestuur van STAP, die een wedstrijd had uitgeschreven voor een nieuwe stadsomroeper. Mijn eerste opdracht was het omroepen van de jaarlijkse kermis van Almelo.”

Dorpsidioot?

De markante stadsomroeper is bijna niet meer weg te denken. “Almelo heeft heel vroeger ook een stadsomroeper gehad, rond 1800. Meneer Boom als ik het goed heb. Mensen konden toen nog lang niet allemaal lezen en schrijven. Wanneer de burgemeester iets belangrijks te melden had, schreef hij dat op een grote rol. De dorpsomroeper kreeg vervolgens de taak om de boodschap luid en duidelijk aan de burgers te verkondigen. Op jaarbasis ontving Boon 1 gulden vergoeding. De pan die hij gebruikte, hangt in Stadsmuseum.”

De taak van stadsomroeper is in tweehonderd jaar tijd wel veranderd. “Tegenwoordig is een stadsomroeper een promotor van de stad”, zegt Coupée. “Je bent een verbindingsman. Je bent herkenbaar. De een noemt je een dorpsidioot, maar stadsomroepers hebben wel kennis van zaken.” Als lid van de Gilde van de Bellemannen heeft Coupée zijn stem laten horen in onder meer België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Noa Scotia (Canada) en Nieuw Zeeland.

Hoogtepunten

De markante Almeloër is als stadsomroeper bij menig evenement te vinden: Profronde, Roparun, Koninginnenacht en het Historisch Festival. “Ik draag ze allemaal een warm hart toe.” Tijdens de dodenherdenking was hij ook aanwezig. “Dan luid ik mijn klepel niet. Dat is de enige dag dat die eruit gaat.”

Zijn carrière kent een reeks van hoogtepunten, waaronder de vele titels die Almelose stadsomroeper heeft behaald. Zo mocht hij de parade in het plaatsje Holland in Michigan (Amerika) aankondigen, en de Gentse feesten openen. Een culturele feestweek waar zo’n 1,5 miljoen bezoekers op af komen. Prinses Astrid (de zus van de Belgische koning Filip) bleef voor hem staan en zei ‘Wat hebt gij een schoon kleedje aan’. “Allemaal prachtige herinneringen”, blikt Coupée terug. “Voordat ik een wedstrijd heb, focus ik mij op mijn verhaal. Overdag drink ik veel thee met honing, dat smeert je stembanden.” Als het aan Coupée ligt, blijft de markante stadsomroeper voorlopig nog te horen in en om Almelo.

“Ik stop nog lang niet. Ik ga door totdat mijn stem het opgeeft.”