Algemeen

ROC-studenten presenteren onderzoeksresultaten aan colleges B&W van Dinkelland en Tubbergen

ALMELO - De voltallige colleges van de gemeentes Dinkelland en Tubbergen waren onlangs op bezoek bij ROC van Twente voor de eindpresentatie van een aantal ROC-studenten. De studenten hebben van Noaberkracht, de bedrijfsvoeringsorganisatie van de gemeentes Dinkelland en Tubbergen, de vraag gekregen om te onderzoeken of mbo’ers de regio trouw blijven na opleiding of (vervolg)studie en wat studenten beweegt om voor een werkgever te kiezen.

Uit hun onderzoek, waarvoor ze ruim 300 laatstejaars mbo-studenten bevroegen, blijkt dat mbo’ers zeer regiotrouw zijn. Maar liefst een ruime 80% blijft in de regio direct na afronding van hun opleiding of vervolgstudie, of keert na de vervolgstudie elders terug in de regio. Uit de onderzoeksgegevens blijkt ook dat bedrijfsleven in de regio en mbo-studenten elkaar nog maar moeilijk kunnen vinden. Studenten zoeken via school of internet naar een stage- of werkplek, maar vinden daar niet de bedrijven uit de regio. Aanbevelingen van de studenten waren dan ook om meer te investeren in de relatie tussen ondernemers en onderwijs door via gastlessen, bedrijfsbezoeken en informatiemarkten kenbaar te maken wat het bedrijfsleven in de regio de mbo-student te bieden heeft. Een mbo-student, zo blijkt, kiest een werkgever vooral op doorgroeimogelijkheden. Met deze presentatie sloten studenten van het MBO College voor Management & Organisatie hun tijd in het collegeleerbedrijf M&Ooi Geregeld! af.
 
Waarom een collegeleerbedrijf?
Collegeleerbedrijf M&Ooi Geregeld! is een leerbedrijf van ROC van Twente waarin studenten van verschillende opleidingen (Financieel, Juridisch en Management Assistant) in multidisciplinaire groepen op een externe locatie aan de slag gaan met opleidingsoverstijgende opdrachten. Deze opdrachten komen van werkgevers uit de regio. Vanaf februari zijn studenten uit de genoemde opleidingen bezig geweest met echte opdrachten en vraagstellingen uit het bedrijfsleven. Naast Noaberkracht hebben bedrijven als Sigmax uit Enschede, de Welkoop uit Markelo, Spinnerij Oosterveld uit Enschede en Project&Co uit Bathmen opdrachten geleverd aan het collegeleerbedrijf, waarbij zij begeleid werden door docentcoaches van het ROC van Twente én professionals uit het bedrijfsleven.