Algemeen

Ruim tweeduizend liter frituurvetactie voor de Almeloopers

ALMELO - Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de Almeloopers. Afgelopen week reden de Almeloopers met een tiental auto's, sommige met aanhanger, rond om de emmers en flessen met gebruikte frituurvet op te halen. Resultaat was ruim 2000 liter vet.

Al het verzamelde frituurvet wordt bij elkaar gedaan.

Door de hele stad hadden mensen hun gebruikte frituurvet klaar gezet. “We zijn blij met deze mooie opbrengst”, laat coördinator frituurvetactie Jurgen Spijker weten. De opbrengst van de actie is nog niet bekend. “Maar hopelijk wordt dit net zo'n mooie opbrengst als het afgelopen jaar.”

Het initiatief voor het ophalen van frituurvet is in 2013 is gestart door Dominic Belksma en in 2019 is voortgezet door de Almeloopers. Ze zamelen gebruikte frituurolie in en verkopen dit door aan een recyclebedrijf. De opbrengsten worden volledig gedoneerd aan De Roparun. Op deze manier worden twee doelen ondersteund: de gebruikte frituurolie wordt op een milieuvriendelijke wijze verwerkt en het goede doel van de Roparun wordt weer ondersteund. Uiteraard is het ook gemakkelijk voor diegenen die de olie gebruikt hebben.

De Almeloopers hopen dit jaar eindelijk weer deel te kunnen nemen aan de Roparun. Die traditiegetrouw tijdens het Pinksterweekend wordt gehouden. De loop was voorheen vanuit Hamburg of Parijs naar Rotterdam. Dit jaar wordt sowieso vanuit Nederland gestart. Doel van de Roparun is, zoveel mogelijk geld in te zamelen om mensen met kanker te ondersteunen. De stichting Roparun ondersteunt diverse projecten en initiatieven die de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbeteren.

Inzamelingsacties gaan gewoon door. Geld inzamelen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker is waar het om draait. Daar droeg de frituurvetactie ook een steentje aan bij. Mensen die ook gedurende het jaar vet willen inleveren, kunnen contact opnemen via de mail, frituurvet@almeloopers.nl